Борисов се оплака пред инвеститори, че правителството му реже парите

367
Борисов се оплака пред инвеститори, че правителството му реже парите

Кметът на София Бойко Борисов заяви пред членове на Американската търговска камара в България и посланик Джон Байърли, че столицата всяка година внася средно по 150 млн. лева повече в бюджета, а в отговор правителството непрекъснато намалява субсидиите, предаде БГНЕС.

На среща с представители на бизнес организацията, в която членуват над 290 компании, Борисов цитира анализа на рейтинговата агенция “Стандарт енд Пуърс”, която повиши тази година кредитния рейтинг на София на ВВ+ с положителна перспектива и отчете, че през 2006-2007 г. са постигнати най-добрите бюджетни показатели, които вече са сравними с други европейски градове вследствие на повишаване на приходите.

"Но при 1 млрд. лева, които ще осигурим за 2008 г. от данък общ доход на столичните жители, очакваме да получим 200 млн. лева субсидии", каза Борисов. Съотношението е 20%, а през 2002 г. е било 50% и оттогава систематично е намалявало – на 30, 27, 23%, посочи кметът. Правителството тенденциозно реже парите на града, продължи той и обясни, че четири месеца е искал среща, но премиерът не намирал време да говори с него.
"Работим по-добре, а ни намаляват заплатата", обобщи Борисов. Безработицата в столицата е практически 0%, на ден се регистрират между 400 и 800 коли, 5-6 хиляди деца чакат за място в детска градина – тези данни илюстрират несекващия приток на хора от страната към столичния град. Но при вече близо 2 млн. жители София има бюджет 500 млн. евро, а Виена, със сходно по брой население, се радва на бюджет 9.8 млрд евро, посочи Борисов.

Държавата не може да е безучастна към този процес, според него, и следва да подпомогне столичната община в социалните дейности, най-малкото защото в същото време в страната се закриват детски градини. 8 млн. лв. получава общината от такси за децата, а издръжката на градините струва 23 млн. лева, посочи още Борисов.

За да се намали демографския натиск, столичната община планира да изнесе дейности и да подпомогне развитието на съседни общини. Ще бъде осъществена сериозна реконструкция на съществуващите производствени зони, в които към момента има огромни нефункциониращи предприятия от времето на социализма.

Въпреки проблемите с централната власт, общината работи спокойно, така че можете да инвестирате тук, обърна се Борисов към членовете на Американската търговска камара. Той цитира данни за 27% ръст на преките чуждестранни инвестиции в столицата спрямо 2006 г., като размерът им вече достига 3 млрд. евро и се равнява на 53% от инвестициите общо в страната. В отговор на въпрос от вицепрезидента на камарата Кенет Левковиц за приватизацията на столичната топлофикация секретарят на общината Росен Желязков обясни, че затрудненията идват от разпределението на собствеността – 58% общинска и 42% държавна, но продажбата на дружеството е приоритетна задача и до средата на следващата година тръжната процедурата ще приключи.

Това е третият по значение енергиен проект в България и целта ни е да постигнем не бърза и непрозрачна процедура, а такава, която да удовлетвори инвеститорите по всички показатели, каза Желязков. Изборите няма да ни попречат, увери и заместник-кметът Минко Герджиков. Той посочи и други големи проекти, интересни за инвеститорите – метрото, заводът за преработка на отпадъците. За отсечката „Хемус” – Централна гара е обявен нов търг, защото досегашните предложения надхвърлят със 100 млн. евро средствата, отпуснати от ЕС. От втората процедура очакваме намаление с 50 млн. евро на цената, каза Герджиков.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg