Борисов: Ще има промяна при отдаването на концесии

1322
Борисов: Ще има промяна при отдаването на концесии

Ще има промяна при отдаването на концесии. Това каза премиерът Бойко Борисов, който пристигна в Мадан, след като заплатите на работниците от "Горубсо" бяха преведени.

Той посочи, че има концесии от 2000 - 2002 г., по които и до момента няма плащания, съобщи БНР.

Пластика с икона на "Св. Георги Победоносец" и кристали в знак на признателност получи от миньорите в Мадан премиерът Борисов. "По принцип не ми беше работа да се бъркам в тая работа. Това си е частна компания. Навремето така са решили, разпродали са всичко, дали са го на хора, които буквално не могат да го управляват. Снощи министърът ми се обади, че няма да се разберат и всъщност трябва да отидем, да развалим концесията, да я приберем, след това да я пускаме наново, вие да отидете на борсата, от фонда за солидарност да ви дадем някакви пари и да го закрием града. Цяла нощ работиха. Искам да благодаря тука специално и на СИБанк и на ДСК, че днеска пуснаха офисите си да работят хората, изплатиха и заредиха всички карти", каза Бойко Борисов.

От своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Дилян Добрев заяви: "Много се радваме, че решихме този проблем точно по този начин защото моето най-голямо притеснение беше, че като изтекат тия 30 дни трябва да иззема концесията и тогава много от вас, които сте тука на този площад щяхте да останете за съжаление без работа, докато се избере нов концесионер. Това решение, което намерихме вчера не само ви даде заплатите, но решиха и бъдещето на тази концесия с едно по-добро управление, което ще инвестира, което ще дава хубави заплати, което ще развива рудника".

Новият собственик Николай Вълканов заяви: "Поемам и ангажимент. Много критично беше вчера, но се намери решение да се случи този празник. А пък на мен ми е лесно да говоря пред вас, защото повечето ме познавате и второ знаете какво правим в съседното предприятие в Златоград. Мадан ще бъде наново възстановен, наново ще бъдете с вдигнати глави, ще бъдете водещи".

Споразумението за бъдещето на "Горубсо - Мадан" бе постигнато снощи, след като премиерът Бойко Борисов пристигна в МИЕТ, където се водеха преговорите. В крайна сметка беше подписано споразумение от седем точки, с което Валентин Захариев прехвърли "Горубсо-Мадан" на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов.

Първа точка от споразумението е, че "Горубсо - Мадан" се прехвърля на Обединение "Върба Батанци", което става новият концесионер на мината. Обединението е създадено преди три години и е между "Минстрой холдинг" и "КЦМ - Пловдив". Така на практика всички задължения на дружеството се прехвърлят на новия му собственик. Обединението към момента държи и концесията над мина "Върба Батанци". Вълканов е собственик на "ГОРУБСО-Златоград" АД, подземната мина, където се добиват полиметални руди. Освен това той е начело на "Минстрой", холдингът, който управлява подземния рудник в Златоград за добив на оловно-цинкови руди и открития рудник "Станянци", където се добиват лигнитни въглища. Като подизпълнител на австрийската фирма Алпине Бау, "Минстрой" участва в изпълнението на Хидроенергиен проект "Цанков камък", уточнява БГНЕС.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg