Борисов: Светът вярва на България

1674
Борисов: Светът вярва на България

Сделката за еврооблигациите показва, че светът вярва на България. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет в сряда, стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на правителството.

„В момента, в който ние обявихме, заради финансовата, политическа, икономическа сигурност, която има България, 6.5 милиарда евро искаха веднага да се купят от нашия дълг и то от най-големите германски, английски, швейцарски, сингапурски банки, корейски фондове и какво ли не. И забележете, ние бяхме писали в условията, че не искаме от нашия дълг да се купува (който е втори нисък външен дълг в Европа) от Италия, Испания, Гърция”, казва премиерът.

„Вместо да платим 960 милиона на 1 януари, ние ще ги платим след пет години. Сиреч, ние сме дали на следващото правителство едно огромно спокойствие, защото тази гилотина ни висеше на главата и ако онзи ден не го бяхме провели това, ние на 1 януари в новия си бюджет трябваше да сме заделили близо 2 милиарда да платим тези пари.

Ако ви взема от министерствата 2 милиарда, можете да си представите. Така че, това, първо, значи, че няма да ви взимам 2 милиарда, което е най-радостното.

Но да ви го обясня:

На 9 юли сега тези пари трябва да дойдат.

В същото време, ако бяхме емитирали на същия процент лихва тези 950 милиона евро – 7.5 процента, което в условията на световен растеж правителството с финансов министър Милен Велчев е взело, и това, което постигнахме ние на 4.2 процента лихва за тези години, в условията не само на най-тежката криза, призната от всички, но и в съседите ни криза – политическа, финансова, икономическа, на 4.2 процента, разликата, която в следващите пет години ще направим, ще спестим на данъкоплатеца и съответно ще дойде в различните програми и бюджети на министерствата, е от порядъка на 350 милиона лева.

Ако бяхме направили, успели е точната дума, да защитим процента на Милен Велчев, щяхме да платим с 350 милиона повече. Ако бяхме затворили пазара в 6 часа вечерта на 10%, както примерно една Португалия, или на 7 процента, това щеше да бъде изведено като изключителен неуспех на правителството”, посочва Борисов и продължава

„Дори най-големите скептици, дори най-големите наши противници сега просто мълчат, защото ние проведохме една изключително честна, прозрачна – за учебниците, сделка в света. Забележете, нямаше мазе непреровено да намерим материали как е проведена същата финансова операция по време на Милен Велчев. Няма никакви материали”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Joshelle
# 0
09:07 | 26 July 2012
Thanks for being on point and on tgaert!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg