Борисов уволнява зам.-кмета по транспорта

731
Борисов уволнява зам.-кмета по транспорта

Столичният кмет Бойко Борисов ще освободи от длъжност заместник-кмета по транспорт Велизар Стоилов. Това съобщи самият той на пресконференция заради появилите се публикации във връзка с проведения конкурс за отдаването на 15 автобусни линии през 2007 г. Борисов заяви, че е знаел за наличието на запис, обвързващ зам.-кмета и участници в конкурса, и преди месец е разговарял с председателя на ДАНС Петко Сертов.

Разговарях и с Велизар Стоилов, който потвърди, че е говорил станалите обществено достояние думи от записа по време на оперативка през 2006 г. Аз, за разлика от Станишев, когато има и най-малко съмнение за корупция или нагласени условия, освобождавам хора от екипа си", коментира Борисов. Той посочи, че това е причината да се раздели с бившия заместник-кмет по екология Милор Михайлов и бившия директор на Столичния инспекторат Гален Ганчев.

Според кмета записът е бил държан нарочно толкова време, за да може да бъде изнудван с него. "Днес имах среща с главния прокурор Борис Велчев за шест-седем имота, които са взети от общината по схемата на Драшков-брат", каза кметът Борисов. По думите му ще се работи заедно с полицията срещу измамниците, опитали се да придобият общински имот по незаконен начин.


Борисов заяви, че ще анулира два от проведените конкурса за отдаването на 49-те линии от градския транспорт. На 31 октомври областният управител на София Тодор Модев е издал заповед за отмяна на конкурсите, поясни заместник-кметът Юлия Ненкова. Причината за заповедта е изтеклият тримесечен срок за осъществяването на конкурсната процедура съгласно решението на СОС от 2007 г.

Юлия Ненкова посочи, че ако ВАС се произнесе през този месец и по конкурса за отдаването на 15-те линии от градския транспорт от миналата година, който се обжалва, при отмяната му ще се възстанови старото положение преди конкурса.

По-рано днес общинските съветници на БСП от Столичния общински съвет поискаха оставката на заместник-кмета по транспорта Велизар Стоилов заради съмненията за предварително договаряне на конкурсните условия за отдаването на 15-те градски линии в София през 2007 г. и заради съмнения в процедурата по конкурса за 49-те линии в градския транспорт от септември тази година.

Общинските съветници призоваха и кмета на София Бойко Борисов да се оттегли от поста "поради невъзможността му" да се справи с проблемите на града, в частност и с транспорта.

На пресконференцията председателят на групата съветници от БСП Жельо Байчев заяви, че е предал материалите за "скандалната процедура" за отдаване на 15-те линии в градския транспорт на ДАНС при лична среща с председателя на агенцията Петко Сертов.

Предаването на материалите е станало на 11 септември. Според съветниците от БСП при тези обстоятелства няма как Стоилов да изпълнява функциите си в сферата на транспорта.

Съветниците заявиха, че има съмнение и за намесата на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в случая, посочен в публикация в седмично списание.

Байчев посочи пред журналисти, че преди няколко седмици е заявил пред тях, че има съмнение в процедурите за обществени поръчки в Столичната община по отношение на чистотата. Според него тези съмнения са и по отношение на процедурите за отдаване на линии на градския транспорт.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg