Борисов: Във фискалния резерв има 8 млрд. лв.

1029
Борисов: Във фискалния резерв има 8 млрд. лв.

"Ако постигнем балансиран бюджет ще ни разрешат да ползваме от 1.5 до 2 млрд. от фискалния резрерв, каза премиерът Бойко Борисов на годишната среща на Националното сдружение на общините в Сандански.

В момента във фискалния резерв има 8 млрд. лв., тоест става дума за пари с нула процента лихва, които не се използват, заяви Борисов. Постигането на балансиран бюджет ще е гаранция за следващата година, обясни още премиерът.

Около 700 млн. евро заем ще получи България от Европейската инвестиционна банка. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че средствата ще бъдат прибавени към фискалния резерв, за да подкрепят платежния баланс и да подкрепят позициите на държавата. За сметка на него държавата ще може да съфинансира проектите, с които общините кандидатстват за средства от оперативните програми. Заемът е уговорен още от предишното правителство, поясни Горанов.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че един балансиран бюджет е гаранция и за размразяването на останалата част от средствата по европейските фондове.

Световната банка има възможност да отпусне заем в размер на 1 млрд. долара на България, условието за използването им обаче ще бъде общините да се групират и да кандидатстват с общи проекти. Затова премиерът призова участниците в годишната среща на българските местни власти да се активизират в близките 2 - 3 месеца.

„Добрите градове са добри и за държавата", отбеляза премиерът. Исканото децентрализиране за общините ще може да бъде постигнато на по-късен етап, когато България започне да излиза от кризата.

„Сега мога да ви децентрализирам само минуси", допълни Борисов. За мен един кмет няма цвят, но свърши времето на завишените проекти и крадене, категоричен бе министър-председателят. Проверките на проектите установиха на много места надписване.

Парите на всички министерства са похарчени още в рамките на месец май, заяви още Борисов. Сега когато слушаме как се обръщат един към друг предишните управляващи - „мишки, зайци, момчета или момичета" - можем да преценим в какво състояние са оставили държавата, каза още той. Премиерът обеща на участниците в срещата, че могат да се срещнат с него по всяко време и им препоръча, ако искат да се срещнат с някои конкретни министри, да направят това в сряда след заседанието на кабинета, когато всички негови членове са събрани на едно място.

„Четири години съм бил в състояние да пиша писма и да искам среща с министър-председателя и да не я получавам", каза той. Борисов сподели, че пътувайки към Сандански е имал през централните улици на Благоевград, които са били в безобразно състояние и е казал на финансовия министър Симеон Дянков, че трябва да се намерят пари за тяхното ремонтиране.

В последните си думи към общинарите премиерът цитира библията: „Искайте, за да получите", посъветва той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg