Борисов:Да няма по- високи заплати от тези на министрите

472
Борисов:Да няма по- високи заплати от тези на министрите

До края на деня всеки министър трябва да направи преглед кои заплати на служителите във ведомствата им са по-високи от тази на самия министър. След това месечните възнаграждения трябва да бъдат намалени. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, потвърди земеделският министър Мирослав Найденов.

„Възнагражденията във ведомствата да са такива, че да не превишават заплатата на съответния министър", потвърди и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Не трябва да става дума за някакво изкуствено замразяване, трябва да се търсят начини за намаляване на разходните компоненти, каза той. Трайков каза, че заради участия в работни групи, в неговото министерство има хора, които получават по-високи заплати от неговата, която е 2800 лева.

Когато всички страдат, всички трябва да страдат, това според Трайков е единственият коментар. По отношение на антикризисните мерки, той каза, че правителството има задължението и лостовете да упражнява такива реформи и това е правилният път.

Въпросът с по-високото ДДС не е обсъждан, но Трайков каза, че трябва да се мисли за дългосрочния ефект от това. Аз съм за това - навсякъде където е възможно, да има насърчителни мерки, каза той. По думите му - съкращаването на разходи във ведомствата е нещо, което никой от министрите не пренебрегва и че това се прави от месеци.

На днешното си заседание кабинетът не е обсъждал увеличаването на ДДС от 20 на 22%, нито целия пакет от антикризисни мерки, които ще бъдат дискутирани със социалните партньори до края на седмицата.

Източник: БНР, БТА, Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg