Борисов:Мечтите ви за магистрали ще ги изпълним ние

1202
Борисов:Мечтите ви за магистрали ще ги изпълним ние

Премиерът Бойко Борисов и още девет министри участват в парламентарния контрол, който се провежда днес и в събота. Към премиера има два въпроса и две питания от страна на левицата, а народният представител Димчо Михалевски от Коалиция за България прочете декларация-апел към хората от трибуната на НС:

„Замразените доходи вече са премазани от галопиращите цени. На пенсионерите и на безработните днес им трябват отговори колко чиста е каузата, заради която стискат зъби", заяви народният представител. Той открои и приоритетите на правителството на Бойко Борисов - първо инфраструктура, макроикономическата стабилност и после заплатите и пенсиите.

Той запита: "Истина ли е, че днес всички трябва да търпят лишение и да се борят да живеят за магистралите. Очевидно е, че магистралите не са обяснението на живот на ръба", заяви той и подчерта, че отговорността е на министър Росен Плевнелиев. "Очаква ни магистрала върху пепел. Нашият народ заслужава хляб, а не пепел", заяви депутатът.


"Мечтите ви и бляновете ви за магистрали ще ги изпълним ние, след като 20 години чакахме България да има поне една магистрала от единия до другия край", отвърна премиерът Бойко Борисов от трибуната на НС

В отговор на въпрос на депутата от КБ Георги Пирински за политиката на България по отношение на пакта за конкурентоспособност в ЕС, премиерът заяви, че България подкрепя пакта за конкурентоспособност, предложен от Франция и Германия, и изпълнява мерките за финансова стабилност.

„ Както се изисква ще стимулираме иновациите и подкрепата на средните и малки предприятия. България няма механизъм за индексиране на заплатите, но се грижим за най-бедните.

Правителството на фона на фискалната криза в света ще продължи да води консервативна фискална политика", подчерта Борисов.

Той припомни предложението на МФ за финансов пакт за стабилност, който да влезе и в Конституцията, по който в момента върви дебат. Той посочи, че страната ни ще се противопостави на предложението за обща данъчна политика в ЕС.

Това не е тема за 3 минути, защото Европа е изправена пред една много силна конкуренция от САЩ, Китай, Индия, Бразилия и др. Социална Европа е пример за целия свят не само за демокрация и добруването между всеки един от нас, добави премиерът в своя отговор. Неслучайно всеки иска да отиде да живее в Западна Европа, заяви той. Но колко време можем да издържим на тази позиция, ако нямаме обща европейска валута и концепция за конкурентоспособност, запита риторично Борисов.

Ние сме за стабилно евро. Като държава понасяме всички тежести с поддържането на този фискален дефицит.

Другият вариант е да извадим пари, да ги раздадем, но какво ще се случи тогава, запита Борисов - Унгария го направи, но се срина с 80% загуба, добави той. "Това са сладки няколко годинки", каза още Борисов.

"Г-н Станишев знае как се взимат и как се толерират решенията. Има държави като Великобритания, които са категорично против еврото. Г-н Ромпой им каза тогава да не идват на срещите", заяви още премиерът. По думите му, решенията за европейските теми ще се взимат бавно, защото има много несъгласия. "Това ще бъдат много тежки съвети. Имаме ли валутен борд, фискален резерв, вързан лев? Имаме", добави Борисов.

Източник; БТА, Фокус

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg