Брам: В БГ някой си мислят, че могат да лъжат безкрайно ЕК

445
Брам: В БГ някой си мислят, че могат да лъжат безкрайно ЕК

След доклада на Европейската комисия (ЕК) българското правителство ще е заето със замитането на следи. Това каза пред Дойче веле познавачът на България, германският историк и политолог Хайнц Брам.

"Гернот Ерлер беше казал, че в България има хора, които смятат, че могат да залъгват ЕК, че могат да водят Брюксел за носа. Зад това прозира много дълбоко разочарование от България, от българите, които бяха решили, че ще използват благоразположението на Запада, за да го лъжат.

Това повече няма да е възможно. Освен с предпазни клаузи България може и трява да бъде респектирана със спирането на финансиране, от което не печели никой. Като цяло всичко това е много тъжно и бих искал да мога да кажа нещо друго, но не мога", каза Брам.

На въпрос дали има кампания срещу България експертът отговаря: "Тази дума използват предимно бившите комунисти по същия начин, по който я употребяваха и преди 1989 година, когато говореха за империализма.

Смятам, че службата срещу измамите ОЛАФ винаги добре си е вършела работата. Да не забравяме, че в нейните структури са представени отделните страни-членки в тяхното политическо многообразие - от лявото до дясното. В този смисъл оценките на службата са обективни, затова и трудно мога да приема, че някой умишлено рисува лоша картина за България, за да и стори лошо.

Няма никаква кампания, така както нямаше кампания срещу страната, когато тя беше приемана в ЕС. Точно обратното - мнозина тогава преглътнаха съмненията си и в крайна сметка подкрепиха приемането на България и Румъния в общността. Смятам, че и занапред ЕК ще продължи да гледа трезво и обективно на случващото се в България."

На въпрос дали е възможно "да бъде прекъсната симбиозата между политиката и организираната престъпност, каквото заключение прави службата ОЛАФ" Брам казва следното: Ако съдя по реакцията на партиите от управляващата коалиция на премиера Станишев, по всичко личи, че те наистина са се уплашили.

Очевидно те не са предполагали, че някой може да подходи така трезво и твърдо срещу корупцията в България. Вярвам, че човек като Станишев трябва да си дава сметка, че ако не успее да се пребори с проблема, това ще предопредели неговата собствена и тази на партията му съдба.

На въпроса дали ще успее премиерът да се справи с проблема корупция Хайнц Брам отговаря: Това е много трудно да се каже поради простата причина, че не знаем, колко дълбоки корени е пуснала организираната престъпност. Вярвам, че в сегашното българско правителство има хора, които искрено желаят да работят за изкореняването на корупцията. Но това не е проблем, който може да бъде решен за дни, седмици или дори за месеци, а за години.

"Практиката, опитът с България също говори в полза на това, че няма да се стигне до оставка на правителството. Подозирам, че една от движещите сили за това поведение може да бъде желанието, в оставащото време до края на мандата си правителстводо да се опита да прикрие всичко, да замете следите на други корупционни схеми, които биха могли също да бъдат извадени на светло. Това вероято означава, че ще се върви към редовни парламентарни избори. Това не е най-добрият изход, но трябва все пак да гледаме трезво е реалистично на нещата. Показва го опитът, който имаме с България", казва още известният експерт.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg