Брашното и яйцата поскъпват

1260
Брашното и яйцата поскъпват

През периода 15 – 22 февруари 2012 г. средните цени на брашно тип "500" на едро и на дребно в големите търговски вериги отбелязват леко повишение, спрямо предходната седмица, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Средно за страната цената на дребно на брашно в другите търговски обекти остава без промяна. Регистрираната средна цена на едро за страната през наблюдавания период е 0.87 лв./кг, като бележи леко повишение с 1.2% спрямо предходния период. По области, предлагането е в ценовия интервал от 0.64 лв./кг до 1.02 лв./кг, съответно във Враца и Варна.

През последната седмица средната цена на брашното на дребно в големите търговски вериги отбелязва повишение с 2% спрямо предходната. Отчетената средна цена на брашното на дребно за периода в големите супермаркети на страната е 1.00 лв./кг.

През анализирания период се наблюдава и леко покачване на цената на едро на яйца – размер М и L, които се предлагат в малките търговски обекти, както и на цената на дребно в големите търговски вериги на яйца – размер М. Цената на едро на яйца размер М варира от 0,21 лв./бр. (Пазарджик и Хасково) до 0.27 лв./бр. (Варна). Единствено в Бургас яйцата с този размер поевтиняват с 0.01 лв./бр.

През седмичния период на наблюдение се отчита леко повишение на цените на рафинираното слънчогледово олио на едро в другите търговски обекти и запазване на нивата от предходната седмица в големите търговски вериги. Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2.40 лв./литър, с 0.4% по-висока спрямо предходния период.

През последната седмица при търговията на дребно с олио в големите търговски вериги се наблюдават ценови изменения в широкия интервал от -10.2% до +6.2%. Въпреки това, регистрираните в страната разнопосочни отклонения на цената на дребно в големите супермаркети не се отразяват върху средната цена на дребно на олиото, която остава непроменена – 2.87 лв./литър.

Пазарът на пилешко месо както на едро, така и на дребно остава относително спокоен. През анализирания период средната за страната цена на едро на замразените пилета се запазва на ниво от 3.66 лв./кг.

Наблюдаваните през седмицата леки, разнопосочни изменения на цените на едро в преобладаващата част от областите не се отразиха върху средната цена на захарта за страната, която остава непроменена – 2.14 лв./кг. По области, захарта се търгува в ценовите граници от 1,97 лв./кг до 2,40 лв./кг, съответно в Пазарджик и Разград.

Средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги е 2.33 лв./кг, като бележи леко повишение (+1,3%) спрямо предходната седмица.

В предлагането на пазара на агнешко месо през анализирания период се наблюдават незначителни ценови изменения, като в по-голяма част от областите на страната цените както на едро, така и на дребно остават непроменени. По области, Търговията с цели агнета се запазва в ценовия диапазон от 11.08 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 13.15 лв./кг (Варна и Ловеч).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg