Брашното поевтинява

1296
Брашното поевтинява

През периода 7 септември - 14 септември няма сериозна промяна в цените на основните хранителни продукти - захар, олио, яйца, пилешко и агнешко месо, става ясно от официалните данни на МЗХ.

Единствено при брашното се запазва тенденцията за поевтиняване както на едро, така и на дребно, макар на дребно тя да е по-плавна.

На едро средната цена на брашното за страната е 92 стотинки на килограм, което е с 1 стотинка по-евтино, отколкото в предишния наблюдаван период. Най-скъпо на едро е брашното в Силистра (1.01 лв. на килограм), а най-евтино - във Враца (65 стотинки на килограм).


На дребно в големите търговски вериги (ГТВ) средната цена е от 1.09 лв. за килограм. Най-скъпо брашното се продава в ГТВ в Благоевград и Кюстендил (1.27 лв. на килограм), а най-евтино - в Добрич (91 ст. на килограм).

В малките магазинчета и други търговски обекти (ДТО) средната цена за страната е 1.16 лв. за килограм. Отново в Благоевград и Кюстендил можете да си купите най-скъпото брашно от малки магазинчета - за 1.30 лв. за килограм, а най-евтиното брашно се продава във Варна (98 стотинки на килограм). В Смолян пък е отчетено най-голямо поевтиняване - 12 стотинки на килограм спрямо предходната изследвана седмица.

При захарта средната цена на едро за страната е 2.27 лв. за килограм. Най-евтино на едро се е търгувала захарта в Добрич (2.15 лв.), а най-скъпо - във Враца (2.45 лв.).

В ГТВ средната цена е била 2.40 лв. за килограм. Най-евтино в ГТВ се е търгувала захарта в Добрич - 2.28 лева за килограм, а най-скъпо - във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, където цената е била 2.55 лв. за килограм.

В малките магазинчета средната цена е била 2.45 лв. за килограм. Най-скъпата захар в този сегмент се е търгувала в Шумен - 2.73 лв. за килограм, а най-евтината - в Бургас, Сливен и Ямбол (2.33 лв. за килограм).

При яйцата, размер М, средната цена на едро е 17 ст. Най-скъпо са се продавали яйцата в Благоевград и Смолян (22 ст.), а най-евтино - в Пловдив и Хасково (15 ст.).

По отношение на цената на дребно в ГТВ картината е следната - средна цена от 22 ст. за размер M. Най-скъпо са се продавали яйцата в ГТВ на Разград - 28 ст., а най-евтино - в Шумен (16 ст).

В ДТО средната цена на дребно на яйцата размер M е била 20 ст. Най-високата цена е регистрирана в Перник - 24 ст., а най-ниската - отново в Шумен (17 ст).

И при олиото няма сериозна регистрирана промяна в цената. На едро средната цена за страната е 2.67 лв. за литър. Най-високата цена на едро е регистрирана в Русе (2.82 лв.), а най-ниската - в Ямбол (2.57 лв.).

При ГТВ средната цена на дребно е 3.04 лв. за литър. Най-скъпото олио в големите търговски вериги се е продавало във Варна (3.49 лв.), а най-евтиното - в Шумен (2.70 лв.).

Средната цена на дребно в малките магазинчета (ДТО) в страната е 3.12 лв. Най-евтиното олио в квартално магазинче е можело да се намери в Ямбол и Сливен (2.90 лв.), а най-скъпо - в София (3.38 лв.).

По отношение на цената на пилешкото месо нещата също вървят без особена промяна. На едро замразеното пиле върви средно за 3.76 лв. на килограм, като обаче диапазонът в страната е доста голям. Най-евтиното замразено пиле се намира в Монтана (2.90 лв.), а най-скъпото - в Ловеч (4.45 лв.).

За охладеното пилешко месо средната цена на едро е 4.36 лв. за килограм. Най-евтино на едро месото е вървяло в Търговище (3.80 лв.), а най-скъпо - в Бургас (4.58 лв.).

На дребно, в ГТВ, средната цена на замразеното пилешко е била 4.30 лв. на килограм, а на охладеното пилешко - 4.97 лв. на килограм. По отношение на замразеното пилешко най-евтиното месо се е продавало в Добрич (4 лв.), а най-скъпо - в Плевен, Ловеч и Велико Търново (4.55 лв.).

Средната цена на охладеното пилешкото месо е 4.97 лв. за килограм. Най-скъпо този вид месо се е продавал в ГТВ на Бургас (5.49 лв.), а най-евтино - в Перник (4.34 лв.).

В ДТО средната цена на замразеното пиле е била 4.31 лв. за килограм, а на охладеното - 5.11 лв. за килограм. Най-евтино замразено пиле се е продавало в Търговище (3.98 лв. за килограм), а най-скъпо - в Ловеч (4.90 лв.). По отношение на охладеното пилешко месо най-ниската цена е била в Ямбол (4.80 лв.), а най-високата - в Ловеч (5.45 лв. за килограм).

При агнешкото месо средната цена на едро за цяло агне е 12.14 лв. за килограм. Най-евтино на едро се е продавало агнешко месо в Шумен (10.23 лв.), а най-скъпо - в Русе и София (14.33 лв. за килограм).

В ГТВ средната цена на агнешкото е била 13.41 лв. за килограм. Най-ниската стойност е 13.25 лв. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен), а най-високата - 13.89 лв. (Бургас).

В ДТО средната цена е 13.19 лв. за килограм. Най-ниската е 12.80 лв. (Смолян), а най-високата - 13.70 лв. (Пазарджик).

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg