Брюксел ни даде два месеца за либерализация на енергийния пазар

1172
Брюксел ни даде два месеца за либерализация на енергийния пазар

Европейската комисия съобщи днес, че е изпратила 15 мотивирани становища на България, Кипър, Испания, Люксембург, Холадния, Румъния, Словакия и Естония, за да ги прикани настоятелно да спазят правното си задължение за прилагането в националните им законодателства на директивите за електроенергията и природния газ от третия енергиен пакет, съобщи БТА. Посочените държави имат срок от два месеца, за да предприемат мерки, а ако не спазят задължението си, ЕК може да заведе иск срещу тях пред Съда на Европейския съюз.

Комисията смята, че в България прекъсваем капацитет с възможност за обратно подаване (известно също като „обратен поток“) не се предлага във всички точки на междусистемно свързване.Това е необходимо условие за навлизането на нови доставчици, подчертават от Еврокомисията, като припомнят, че всички участници на пазара трябва да имат равен достъп до газопреносните мрежи.

Всички в ЕС трябваше да въведат директивата до 3 март 2011 г., се отбелязва в съобщението. Отварянето на енергийните пазари е от съществена важност за конкурентоспособността на икономиката на ЕС, пише в мотивите си комисията. Ефективният, взаимосвързан и прозрачен вътрешен енергиен пазар в Европа ще предложи и на потребителите избор между различни дружества, доставящи природен газ и електроенергия, и ще направи пазара достъпен за всички доставчици, се допълва в съобщението.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

2
# 0
16:02 | 28 February 2012
мама и да еба наоооооееее
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg