БСК: 350 млн. лв. задължения на държавата към 584 фирми

570
БСК: 350 млн. лв. задължения на държавата към 584 фирми

За един месец 584 фирми декларираха 350 млн. лв. несъбрани вземания от държавни и общински структури в специално изградената за целта on-line система на Българска стопанска камара.

В 99% от случаите става въпрос за забавени плащания по обществени поръчки, а в останалия 1% проблемите са свързани с невъзстановен данъчен кредит по ДДС, неразплатени средства по европейски проекти и др.

Най-много подадени заявки има от фирми, опериращи в сферата на строителството - 498 фирми от този сектор са декларирали вземания в размер на общо 291 млн. лв.

Според декларираното от фирмите в системата на БСК най-голям длъжник е Агенция „Пътна инфраструктура", която дължи 102 млн. лв. на 59 фирми.

Следват Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което дължи 84 млн.лв. на 36 фирми, Министерството на труда и социалната политика (39 млн. лв. на 172 фирми), Министерството на околната среда и водите (31 млн. лв. за 46 фирми) и Министерството на отбраната (10 млн. лв. на 16 фирми).

Огромен длъжник са и общините, които общо дължат почти 41 млн. лв. Средният срок на просрочие е 245 дни, което е малко повече от 8 месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg