БСК: Безработица в края на 2010 г. на критичните прагове

793
БСК: Безработица в края на 2010 г. на критичните прагове

Протичащата остра икономическа криза нанася тежки и продължителни удари на експорта, инвестициите, производството, търговията, услугите, финансовата система. Изключително сериозни като мащаб и тенденции са и негативните последици за трудовия пазар.

По данни на МТСП и Агенция по заетостта в края на миналата година нивото на безработица в страната достигна 9.13 %. При отчитане на данните на НСИ за постоянно нарастващия брой т.нар. обезкуражени лица (нерегистрирани и нетърсещи работа безработни), общото равнище на реалната безработица в края на 2009 г. надхвърля 13.8%. Това се казва в откритата позиция на Българската стопанска камара (БСК), съпредседател Божидар Данев, относно възстановяване на пазара на труда в условията на икономическа криза и стартиране на големи национални проекти с частно финансиране.

Бюджетните прогнози за 2010 г. за средно равнище от 11.4%, предполагат официално регистрираната безработица да надхвърли 13.7% в края на тази година. При отчитане и на нерегистрираните трайно безработни и обезкуражени лица, както и нарастващия обратен поток на трудова миграция към страната, реалното равнище на безработица през декември 2010 г. се очертава да достигне критични прагове на социална поносимост (19-20%, в зависимост от оценката за контингента от икономически активни лица).

Следва да бъде взето предвид и вероятното забавяне (лаг) на търсенето на работна сила спрямо икономическия растеж, поради необходимостта от увеличаващо се нарастване на производителността на труда като условие за растеж в отделните сектори.

Последните индикации за постепенно, забавено и вероятно ниско като растеж възстановяване на българската икономика, липсата на осезаем значим ефект от предприетите антикризисни мерки, изискват компетентните държавни органи да предприемат незабавни допълнителни действия с бърз и мащабен ефект върху заетостта в краткосрочен и средносрочен план.

Активните мерки и политики, осъществявани от МТСП и Агенцията по заетостта, вкл. по Националния план за действие по заетостта и ОП „Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013, следва да бъдат допълнени с ускоряване стартирането на крупни проекти в основната инфраструктура, енергетиката, транспорта и мобилизиране на допълнителни частни финансови ресурси.

Такъв тип мерки, действия и проекти следва да бъдат реализирани с минимален бюджетен ресурс, когато е заявен частен инвеститорски интерес и висока степен на предварителна готовност. Допълнително следва да бъдат преразгледани всички административни и регулативни пречки, възпиращи бързата реализация на един основен пакет от крупни национални проекти с частно участие и финансиране.

Като представителна организация на българския бизнес и работодатели, Българската стопанска камара изразява сериозна загриженост и предлага спешно да стартира работата по идентифицирането на големи национални проекти за незабавно концесиониране и публично-частни партньорства.

При липса или забавено държавно и европейско финансиране съответните обекти да бъдат концесионирани при ускоряване на предварителната готовност (техническо и строително проектиране, отчуждителни процедури, разрешителни, ОВОС и др.) и при наличие на интерес от частни инвеститори и финансиращи институции, вкл.:

- Национална програма за ускорена газификация за бита и индустрията;

- Национална програма за саниране на жилищни и обществени сгради;

- Електронно правителство;

- Възстановяване и развитие на напоителната система и на хидроенергийното строителство (програма за 20 незавършени язовира);

- Концесиониране на пристанище Лом и рехабилитация на ж.п. линията Лом - Солун за гарантиране трафика от Солун през Лом за страните от ЕС

- Изграждане на хидрокаскада на р. Дунав при Никопол - Търну Мъгуреле и Силистра - Калъраш за гарантиране на навигацията и пътните връзки, проектиране и строителство на нови мостове на р. Дунав при Оряхово-Бекет и при необходимост на Силистра-Калъраш;

- Магистралите участъци от "Струма", "Хемус", "Черно море", "Русе-Ст.Загора-Кърджали", Северна околовръстна дъга на София, София-Калотина;

- Връзките между магистралите "Струма" и "Тракия", и "Тракия" и "Хемус";

- Транспортни тунели при Шипка, Петрохан, Троян-Кърнаре;

- Изграждане на магистрала (Одрин) - Лесово - Ямбол - Шумен - Силистра за гарантиране на алтернатива за гарантиране на трафика от Близкия Изток към Европа;

- Изграждане на магистрален участък София - Банкя - Брезник (връзка с магистрала Белград - Скопие) за едновременна автовръзка с Белград и Скопие;

- Газопровод Турция-България, Гърция - България;

- Ro-La терминал Турция - р. Дунав;

- Възстановяване на проектните скорости в жп-мрежата по коридори 4, 8, 9 и 10 и високоскоростни жп-линии, двупътна жп-линия за смесено движение (пътнически и товарни влакове) с повишени скорости на движение Видин - София - Кулата;

- Реконструкция и модернизация на жп-линията София - Пловдив - Бургас;

- Транспортна връзка между Аерогара София (терминал 2) и Централна жп-гара

- Развитие на транспортните (жп и пътни) връзки между Русе и Варна

- Автоматизирана GPS-система за управление на вагонния парк.

От БСК предлагат да се предприемат мерки за привличане на свеж финансов ресурс, вкл. чрез:

- Продажба на емисии по Протокола от Киото;

- Продажба на държавното участие в „Марица Изток", „Белене", електроразпределителните дружества и др.

- Да се ускорят всички видове плащания на държавата и общините към бизнеса (ДДС, акцизи, обществени поръчки, средства по европейските проекти и програми и др.)

- Активна политика за възстановяване на селското стопанство, вкл. комасация на земята;

- Трансформация на военнопромишления комплекс.

БСК предлага в спешен порядък да бъде подготвен списък с потенциални проекти за концесиониране, който да бъде публично оповестен и незабавно обсъден с представители на заинтересованите инвеститори. При възприемане на настоящото предложение БСК е готова да създаде необходимата организация и съдействие от страна на съответните браншови организации, се посочва още в откритата позиция на камарата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Няма да се учудя
# 0
22:02 | 8 February 2010
Няма да се учудя ако стигнем до предсрочни избори, въпреки че едва ли това ще реши проблема.... просто последните 20 години прекалено много са открадна и за още по-голям ужас... съвсем малка част от това ограбено се инвестира за създаване на някаква индустрия или работни места. Още десетилетия няма да можем да стигнем нивата на икономиката от 1989 та .... Страшно си е направо !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg