БСК има забележки към актуализираната програма на правителството

527
БСК има забележки към актуализираната програма на правителството

Българската стопанска камара /БСК/ има забележки към актуализираната програма на правителството на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност за периода 2008-2009 г. и очертаната перспектива до 2013 година. Това се казва в писмо, изпратено от председателя на камарата Божидар Данев, до вицепремиера и
председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Емел Етем. Писмото е
предоставено и на БТА.

БСК оценява програмата, но в нея няма достатъчно действени мерки за ограничаване на "сивия сектор" в икономиката, се посочва в писмото. Необходими са въвеждане на
задължителна регистрация по Закона за ДДС на всички стопански субекти, независимо от техния оборот, както и приватизация на данъчните проверки за ДДС чрез възлагането им на лицензирани експерт-счетоводители и ускоряване на възстановяването на данъка, смятат в БСК.

От камарата предлагат изграждане на GPRS-система за безжична връзка на всички касови апарати с администрацията по приходите; проверка на кредитите и източниците за тяхното погасяване; повишаване на данъчните оценки на недвижимите имоти до равнището на пазарните цени, като пропорционално се намалят данъчните ставки на данъка върху недвижимите имоти и данъка върху продажната им цена; намаление на нотариалните такси при прехвърляне на недвижими имоти в съответствие с увеличените данъчни оценки и други.

Оценката на сегашното състояние на икономиката, дадена в програмата, е "доста оптимистична и не отчита редица опасности и проблеми пред нея", се допълва в писмото до Емел Етем.

Има и други проблеми, които или не са засегнати в програмата, или не са решени по адекватен начин, посочват още от БСК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg