БСК излезе със становище по въпроса за квотите емисии парникови газове

504
БСК излезе със становище по въпроса за квотите емисии парникови газове

Във връзка с официални съобщения на Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите от 14. 07. 2008 г., БСК излезе със становище на електронния си сайт.

Тя  обръща внимание, че още през 2007 г. е формиран общ недостиг от около 0.9 млн. т. квоти СО2 екв. спрямо отчетените емисии от търгуемия сектор и тавана от 42.3 млн. т. СО2 екв., определен от Европейската комисия на 26. 10. 2007 г.

Очакваният общ икономически ръст и изпреварващ темп на производството и емисиите в търгуемия сектор през 2008-2012 г., ще увеличи този недостиг. Това ще наложи неизбежно закупуване на недостигащи квоти от инсталациите за електро- и топлоенергия, изгарящи изкопаеми горива, което предопределя съответни периодични ценови корекции, засягащи крайните потребители от бита и стопанския сектор.

БСК отново настоява:

1. Преди вземането на каквото и да било решение за продажба на емисионни права по междудържавни сделки по Протокола от Киото, трябва да бъдат незабавно подготвени:

- официални прогнозни разчети за ръста на БВП, за производството и потреблението на енергия, за емисиите на парникови газове по основни сектори в т.ч. търгуем (в ЕС) и нетъргуем сектор;


- алтернативни сценарии за намаляване на енергийната и въглеродна интензивност на икономиката и отделните сектори (до 2012, 2020 и 2030 г.);


- разчети за необходимите количества ПЕЕ за прехвърляне (банкиране) по чл. 3, т. 13 на Протокола Киото от периода 2008-2012 г., за посрещане на недостиг в нетъргуемия сектор през 2013-2020 г.;


- анализ за наличие на прецеденти на междудържавни сделки, осъществени от новите страни членки на ЕС, с ангажименти по Протокола от Киото (количества, цени, общи условия);


- анализ за ползите и разходите на алтернативни варианти за разпореждане с ПЕЕ;


- анализ на условията и ограниченията за предоставяне на държавна помощ в ЕС в случай, че приходите от продажба на ПЕЕ бъдат насочени изцяло към проекти на инсталации в ЕСТЕ.

2. Незабавно да бъдат верифицирани емисиите на СО2 на Кремиковци АД за 2007 г., като бъде сключено извънсъдебно споразумение между МОСВ и предприятието, с оглед увеличаване на общото количество верифицирани емисии на страната за 2007 г.

 По такъв начин ще бъдат увеличени бюджетните приходи от продажба на квоти на държавните търгове в периода 2013-2020 г. с не по-малко от 1 млрд. евро на основата на предложението на ЕК за промяна на Директива 2003/87/ЕС.

3. При формирането на официалните позиции на Р България по т.нар. Пакет Енергетика и Климат на ЕК от януари т.г., да бъдат отчетени становището и предложенията на БСК от 18. 06. 2008 г. (Изх. № 1054/18.06.2008г.).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg