БСК: Новото данъчно законодателство дискриминират бизнеса

648
БСК: Новото данъчно законодателство дискриминират бизнеса

„С предлаганите промени на чл. 21, ал.1 в Закона за местните данъци и такси за 2010 г. се създава нова основа за определяне на такса битови отпадъци за фирмите - по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на активите. По такъв начин допълнително се дискриминира бизнесът и се увеличава несързамерно неговият дял в издръжката на общините", се казва в писмо на БСК до председателите на Комисията по бюджет и финанси към НС - Менда Стоянова, и на Комисията по регионална политика и местно самоуправление - Любен Татарски, както и до министрите на финансите - Симеон Дянков, на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков, и на околната среда и водите - Нона Караджова.

Според камарата обвързването с данъчната оценка и отчетната стойност на активите, превръща таксата битови отпадъци във втори имуществен данък.

„На практика, в условията на икономическа криза се наказват предприемачите (инвеститорите), които създават или запазват работни места, блокират се инвестициите, вкл. във върхови и капиталоемки технологии", се подчертава в позицията на БСК.

Освен това, според БСК, диференцирането на основата и ставката за граждани и за фирми е в противоречие и със законодателните норми, според които размерът на таксата за една и съща услуга не може да бъде различен за различните ползватели на тази услуга. Таксите са цена за предоставена услуга, отразяваща необходими разходи, а не данъчен инструмент.

В писмото си до институциите БСК прилага справка за съществуващите практики по таксуване на битови отпадъци в останалите европейски страни, както и справка за начислена такса за битови отпадъци на един зает от персонала на фирми от металургичната индустрия, от която е видно, че таксата достига до 912 лв. на заето лица на година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg