БСК подкрепя промените в директивата за забавените плащания

723
БСК подкрепя промените в директивата за забавените плащания

От Българска стопанска камара (БСК), с председател Божидар Данев, подкрепят предложените от Европейската комисия промени в Директива 2000/35/ЕО относно борбата със забавяне на плащане по търговски сделки. Проблемът е особено актуален във всички страни-членки на ЕС, в контекста на световната финансова и икономическа криза, се посочва в официално съобщение на камарата.

„Считаме, че предлаганите промени ще подобрят възможностите за събиране на просрочени вземания и ще стимулират стопанските субекти към своевременно изпълнение на задължения за плащане по търговски сделки", смятат от БСК.

Оттам обръщат специално внимание върху предложението за въвеждане на по-строг режим при забавени плащания от страна на държавни органи, тъй като вътрешното ни законодателство третира различно публични и частни длъжници, като ги поставя в неравностойно положение.

„Нещо повече, държавните органи у нас са поставени в привилегировано положение в глава 46 от ГПК, която не допуска принудително изпълнение срещу тях", посочват от камарата.

Промените в директивата предвиждат изискване държавните органи да плащат фактурите по търговски сделки за доставка на стоки или предоставяне на услуги в рамките на 30 дни (в момента този срок е 60 дни). След изтичането на този срок кредиторът ще има право на обезщетение в размер на 5% от конкретната сума, в допълнение към лихвата за забава на плащане и обезщетението за разноските по събирането.

„Като положителни оценяваме и предложенията за промени, с които се създават правила за прозрачност и система за мониторинг и оценка, позволяващи информиране по прилагането на директивата", заявяват от камарата.

От БСК изразяват подкрепа и за промяната, според която договорното изключване на лихва за забавено плащане ще се приема за явна злоупотреба.

Оттам предлагат като мярка за борба срещу междуфирмената задлъжнялост и проблемите със забавените плащания да се включи в директивата дефиниция на „неоспорените вземания", като се определят по-широки, разумни граници на този вид вземания, както и да се подобри нормативната рамка по отношение на сроковете за разглеждане и произнасяне по предявени искове за получаване на плащане.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg