БСК представи предложения за промени в данъчните закони

490
БСК представи предложения за промени в данъчните закони

Забавеното възстановяване на ДДС ощетява дружествата, блокира финансови средства, прави ги неконкурентоспособни, увеличава междуфирмената задлъжнялост, се казва в писмо на Българска стопанска камара (БСК) до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

БСК предлага следните промени в данъчното законодателство:

По повод намаляването на сроковете за възстановяване на ДДС - в условията на криза и намален достъп до кредитиране, е наложително приемане на допълнителни законови гаранции за съкращаване на сроковете и изработване на правила и процедури за ускореното му връщане.

По Закона за акцизите и данъчните складове следва да се въведе ясна регламентация на условията за издаване на удостоверения за освобождаване от акциз на крайни потребители на енергийни продукти, които не се използват като моторни горива или за отопление.

По Закона за корпоративното подоходно облагане от БСК предлагат да се обсъди внимателно отмяната на чл.189а на ЗКПО. Тази разпоредба на закона предвижда 100% данъчни облекчения за пет години за дейност в селското стопанство, преработвателната промишленост, производството, високите технологии и инфраструктурата, когато ежегодно се извършва инвестиция в размер над 10 млн. лв., в рамките на която се купуват фабрично нови активи.

Промените в разпоредба на Закона за местните данъци и такси според камарата пък отново не се въвежда принципа „замърсителят плаща", т.е. определяне на таксата за битови отпадъци в зависимост от генерираните количества.

Въвеждане на предлаганите законодателни промени, според камарата, ще доведат до усъвършенстване на данъчното законодателството и създаването на равни условия за бизнеса, което от своя страна ще има стимулиращ ефект за развитието на икономиката в условията на икономическа криза.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg