БСП и ДПС няма да подкрепят актуализацията на бюджета

847
БСП и ДПС няма да подкрепят актуализацията на бюджета

От БСП настояват при актуализацията на бюджета да се запише за какво ще бъде използван предвиденият резерв на правителството от 1,2 млрд. лева, за да няма "харчене на тъмно". Това каза председателят на БСП и ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. По думите му има намеци в мотивите, но има и много неясноти за какво ще бъдат харчени тези средства.

Когато много публични сектори изнемогват - има забавяне на плащанията в здравеопазването, планира се общините финансово да бъдат "поставени на колене", да се оставя, безконтролно от Народното събрание, такъв ресурс в ръцете на правителството е безотговорно и противоречи на европейската практика, отбеляза Станишев.

ПГ на Коалиция за България няма да подкрепи актуализацията на бюджета, защото няма обяснение защо при промяна на икономическата прогноза към по-положителна правителството визира такъв спад на приходите в бюджета, посочи той. От левицата ще предложат да не се намаляват бюджетите на общините.

Българското правителство губи доверие от ЕК и от Евростат заради непрекъснато променящи се данни и прогнози, които се дават, каза още Станишев. По думите му "развенчава се и един мит, който се търкаля от правителството в последните няколко месеца - за необезпечените договори намерени по чекмеджета".

Според бившия премиер липсват аргументи за евентуалното спиране на енергийните проекти АЕЦ "Белене" и Бургас-Александруполис. По думите на Станишев реално се обслужват интересите на Турция. По отношение на Бургас-Александруполис не са дадени никакви дори екологични мотиви и това е смущаващо, каза Станишев. Той посочи, че има подобен проект на Руската федерация с Турция. Според Станишев позицията на министър-председателя за евентуално спиране на двата проекта е неизгодна за страната.

Имам чувството, че позицията на правителството се формира извън страната, добави лидерът на БСП. По думите му този фактор за формирането на позицията едва ли е европейски. Станишев предупреди за възможни претенции от "Атомстройекспорт".

Относно обвиненията срещу него, Станишев каза, че има видима диференция в подхода на прокуратурата - бърза реакция по отношение на сигнала, който внесе министър-председателя на основата на доклад от почтения гражданин Алексей Петров и безмълвието на прокуратурата по отношение на доказан случай на изнасяне на класифицирана информация от страна на вицепремиера Симеон Дянков.

ДПС ще настоява в проекта за актуализация на бюджета да има текст на отделен ред за премиите от 116 милиона лева на тютюнопроизводителите, както и да се запише двуседмичен срок за изплащането им. Това съобщи на заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Партията ще постави този въпрос още при първото четене на проекта за актуализация на държавния бюджет в четвъртък и ще внесе това предложение за второто четене на проекта.

Тези 116 милиона лева не са лош разход, както чуваме от ГЕРБ и най-вече от дясно, не са подаяния за бедните тютюнопроизводители, а са част от онова, което им се полага по право за труда, който са положили и от който фискът е спечелил достатъчно, коментира Местан.

Над 95 процента от произведения в България тютюн се изнася. От тази продукция страната ни печели достатъчно и 116 милиона лева премии са само част от предварително натрупаната печалба, добави той.

ДПС ще представи на управляващото мнозинство сравнителна таблица на приходите, разходите и разполагаемия доход на тютюнопроизводителите за 2009 г. и 2010 г. От нея е видно, че ако не им бъдат осигурени премиите, производителите вече ще бъдат "на червено" и ще изпаднат в безпрецедентната ситуация да вземат заеми, за да платят социалните и здравните си осигуровки, които дължат на държавата, добави Местан.

Ако не бъде прието искането на ДПС при актуализацията на бюджета, партията ще подкрепя политически протестите и оттук нататък ще бъде и сред протестиращите.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg