БСП: Има конфликт на интереси при сделката за винетките

742
БСП: Има конфликт на интереси при сделката за винетките

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов от БСП отправят въпроси относно наличие на конфликт на интереси при обществена поръчка за разпространение на винетни стикери. Това обяви секретарят на изпълнителното бюро на партията Корнелия Нинова.

Поръчката е обявена от агенцията „Пътна инфрастуктрура на 12 октомври миналата година и е спечелена от консорциуми между СИ Банк и ВИП „Секюрити".

„Не представлява ли това конфликт на интереси и облагодетелстване на ваши близки, с пари събрани от българите", пишат от БСП в писмото си, цитирано от БГНЕС. От партията питат още, дали е вярно, че дружеството между СИ Банк и ВИП Секюрити е създадено на 2 ноември миналата година, 120 дни след обявяването на поръчката. Освен това според БСП дружеството е със срок на съществуване от 3 години, а подписало договор със срок 4 години. Това означава, че то няма как да осигури изпълнението на поръчката за целия срок на договора, сочат от БСП.

„Вярно ли е, че СИ Банк ще спечели от този договор приблизително 50 млн.лв. и вярно ли е, че има по-ниска оферта от друг участник", питат още от БСП.

Близо 150 млн. лв. от очакваните общо близо 200 млн. лв. през януари, сега няма да влязат заради забавянето на процедурата за избор на дружество за разпространение на винетни стикери, каза на пресконференцията Димчо Михалевски, цитиран от БНР>

Според Михалевски това ще попречи на бюджета да разплати и без това дължимите значителни суми към 200 млн. лв. към пътностроителните компании за поддръжката на пътищата и ще доведе до допълнителни финансови загуби за тези компании от продължаването на кредитите, които натрупаха към българската банкова система.

Михалевски каза още, че е смущаващ и фактът на забавянето на конкурса, като офертите е трябвало да бъдат отворени на 13 ноември и съответно да се произнесе комисията, назначена от председателя на Агенция „Пътна инфраструктура".

Димчо Михалевски припомни, че с разпространението на стикерите от клонове на СИБАНК по всички ГКПП се нанася сериозен удар върху интересите на държавното дружество „Български пощи". Той припомни, че „Български пощи" има над 3 хил. клона в страната, което освен разпространението на стикери извършва много други важни дейности, свързани със социалните плащания.

Михалевски посочи, че условията поставени в конкурса за финансовия резултат, не са достатъчно добре дефинирани и това в момента дава възможност на един от участниците да обжалва тази процедура.

„Според нас честната конкуренция е сериозно засегната, защото в този конкурс, макар и открит, не се заложиха сериозни критерии, които да гарантират най-правилното решение, което да защити държавният интерес", каза още той.

От БСП попитаха премиера, не се ли притеснява от факта, че Цветелина Бориславова участва в дружеството, спечелило поръчката и не представлява ли това конфликт на интереси и облагодетелстване на негови близки с пари, събрани от българите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg