БСП настоя за мораториум върху добива на шистов газ

1023
БСП настоя за мораториум върху добива на шистов газ

Коалиция за България настоява да бъде наложен мораториум върху всички действия за проучване за шистов газ у нас и да бъде възложена независима експертиза на български учени. В противен случая от левицата възнамеряват да инициират местни референдуми по въпроса. Това заявиха пред журналисти в парламента депутати от Коалиция за България.

Ако са верни информациите, днес изтича срокът за подписване на договора с американската фирма "Шеврон", спечелила търга за търсене и проучване за шистов газ на територията на България, посочи Георги Божинов. Той отбеляза, че при подписването държавата ще получи бонус от 30 млн. евро, а компанията ще има право при откриване на шистов газ да получи право на концесия.

Божинов посочи, че искат да бъде наложен мораториум върху подписването на договора, плащането на бонуса и започването на проучванията, докато не бъде направена експертиза от български учени.

Той отбеляза, че е провел консултации с български учени и не само добивът на шистов газ е опасен, но и проучванията. Той обясни, че в сместта, с която се атакуват подземните слоеве, има вода, пясък и токсични вещества. Методът на проучване е опасен, както за замърсяване на подпочвените води, така и за предизвикване на земетресения, отбеляза Божинов. Затова, по думите му, в САЩ подобни проучвания се извършвали само на територии, на които няма живот, т.е. в пустините.

Ситуацията в България е уникална, защото над шистовия газ, който се предполага, че е в недрата на една четвърт от територията на страната, е разположено най-голямото подземно сладководно тяло на територията на страната, посочи Божинов. То е в непосредствен обмен с всички повърхностни, в т.ч. и питейни, води от Янтра, Разград, Търговище, Нови пазар, Шумен, Добрич, "Албена", Варна, отбеляза той.

Настояваме МОСВ да възложи независима експертиза преди започване на всякакви проучвания, каза колегата му Янаки Стоилов. Ако това не се случи, ще инициираме местни референдуми, добави Петър Димитров. Не бих искал за 30 млн. долара да продадем бъдещето на нашия народ, каза депутатът, цитиран от БТА.

Добивът на шистов газ наистина е обект на спорове на учени и еколози. Тъй като горивото се извлича чрез„експлозии" в земната повърхност и се впръсква огромно количество вода с химикали, много учени смятат, че то е причина за земетресения и отравяне на водните басейни. Последните проучвания също така оспорват тезата, че този добив излъчва по-малко парникови емисии от традиционното производство.

Добивът на шистов газ е най-популярен в САЩ. Справка с Уикипедия показва, че в в рамките на ЕС почувания правят или предстои да се правят в Австрия, Германия, Унгария, Ирландия, Полша, Швеция и Франция, а в началото на този месец Великобритания преустанови временно проучванията в Ланкастър, за да направи консултации с учените за сеизмичния риск.

Предварителните оценки са, че запасите край Нови Пазар възлизат на 1 трлн. куб. метра, което по думите на министър Трайков би задоволило потреблението в страната през следващите 300 години. Съгласно договореностите „Шеврон" ще вложи 30 млн. евро в проучвателна дейност върху територия от 600 км.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg