БСП: В страната се налага „авторитарна демокрация"

1283
БСП: В страната се налага „авторитарна демокрация

Страната е в ситуация на налагане на "авторитарна демокрация" - това е една от оценките, изведени в доклада за политическата позиция на НС на БСП по правителствената програма "Политиката и управлението на ГЕРБ".

Доклад на тази тема на днешното заседание на ръководството на БСП изнесе Янаки Стоилов в централната на партията на "Позитано". На форума днес ще бъдат утвърдени председателите и съставите на комисиите и съветите на НС на БСП. Стилът на управлението на ГЕРБ се характеризира с авторитарност, популизъм, некомпетентност и непоследователност, заяви Янаки Стоилов пред съпартийците си. Това застрашава европейския път на България, каза той. А целта, според позицията на БСП, е единствената партия - алтернатива да бъде дискредитирана и изолирана от политическия живот на страната.

Стоилов цитира данни, според които в момента подкрепата за БСП е около 12 %, поддръжката за ГЕРБ е намаляла със 7%, но въпреки това тя е с два-три пъти повече, отколкото за Левицата, заяви докладчикът. Заедно с това, намаляването доверието в ГЕРБ не означава покачване на подкрепата за БСП, каза Стоилов и очерта една от целите на Левицата - преминаване от реактивна към проактивна политика.

В анализа си Стоилов подчерта, че кадровият състав на правителството отразява интересите на големи корпоративни кръгове и че управлението на ГЕРБ е типично дясно. Задълбочава се дясната политика и се ограничават социалните разходи, отлагаха се икономическия растеж и повишаване на доходите на българите, здравеопазването става по-скъпо и по-малко достъпно, липсва и национална индустриална политика - са част от изводите в доклада.

Съществува колеблива и неопределена политика на правителството в такива важни сектори като енергетиката. Заявява се участие в трансгранични проекти, но няма категорично изразено отношение към стратегическите енергийни проекти „Южен поток" и Аец - „Белене".

Правителството не е нотифицирало нито една държавна помощ в земеделието, а предвидените мерки в селското и горското стопанство, няма да спрат обезлюдяването на селските райони, се посочва в доклада.

Засега е налице изоставяне в първоначалния обявен график за стартиране на процедурите около завършването на трите магистрали - Тракия, Марица и Люлин. Административната реформа се свежда до закриване на няколко агенции и съкращения на служители. Досега са уволнение над 300 държавни служители на висши управленски нива, което е безпрецедентно през последните 10 години и се извършват назначения по политически мотиви.

Подценява се местното самоуправление и отсъства регионална политика, науката е изправена пред финансови ограничения, а културата е на свободния пазар. В доклада се казва също, че управляващите умело използват ситуацията на криза. В дух на самокритичност са и констатациите за състоянието в БСП. В него се казва, че трябва да се възстанови лявата политическа идентичност, моралния образ на Левицата и да се привлекат ярки професионалисти в различни области.

Източник: БГНЕС, снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

todor
# 0
22:12 | 20 December 2009
Komunisti govoriat za demokracia. Skoro hte stanat i nabojni...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg