БТПП излезе с предложения пред икономическата комисия в НС

542
БТПП излезе с предложения пред икономическата комисия в НС

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов участва в четвъртък в среща-дискусия инициирана от Мартин Димитров, председател на Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм на 41-то Народно събрание. В срещата участва и Васил Тодоров - парламентарен секретар на палатата, съобщиха за Profit.bg от БТПП.

По време на дискусията от БТПП направиха няколко предложения пред депутатите. От палатата се обявиха за запазване правилата на Валутния борд; запазване на валутния курс EUR/BGN; поетапно ограничаване преразпределителната роля на Държавния бюджет до максимум 35% от БВП; стриктно спазване на изискването администрацията да не изисква информация за граждани и фирми, която се намира в публични регистри; предприемане на конкретни мерки от държавата за насърчаване на експорта; промяна във функциите на търговските представители на България в чужбина чрез възлагане на функция за пряко съдействие и подпомагане на българските фирми на съответния чужд пазар.

От БТПП се обявиха и за намаляване на разходите за издръжка на администрацията; запазване на ставката на ДДС, възможно намаляване на акцизни ставки, както и за скъсяване на процедурите за излизане от пазара при закриване на предприятие.

От търговско-промишлена палата се ангажираха със своевременното разпространяване на резултатите от проучване на бизнес средата в цяла Европа, включително и от България, което се изготвя от Европалати и се очаква да бъде приключено в края на септември.

От своя страна председателят на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров информира за две действия инициирани от комисията. Става дума за съкратения срок за възстановяване на ДДС до 10 дни, както и начисляване на лихва за забава спрямо държавата при неспазване на срока за възстановяване на данъка. На второ място Димитров изтъкна и внесеното предложение за намаляване на капитала за ООД от 5 000 на 2 лв.

Сн.: Цветан Симеонов, председателят на Българска търговско-промишлена палата

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg