БТПП: Спад в инвестиционните очаквания на фирмите

1466
БТПП: Спад в инвестиционните очаквания на фирмите

На въпрос каква ще бъде икономическата и бизнес среда в страната през 2012 г. фирмите дават по-скоро положителни отговори (57.2%). Това показват резултатите от изследване на БТПП на нагласите и очакванията на българските предприемачи за бизнес климата през следващата година.

Има лек спад в инвестиционните очаквания в сравнение с миналата година, информира още Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП, на Международния форум на Югоизточна Европа, който се провежда в София на 24 и 25 ноември

Изследването дава сигнал за проблеми, които срещат фирмите при своята ежедневна работа - бавно административно обслужване, липса на квалифицирана работна сила, корупция, нелоялна конкуренция и др.

Бизнесът в България изисква по-добра работа на държавната администрация, по-добри кадри, въвеждане на електронно правителство, отпадане на нуждата от подаване на информация, която вече е налична в институциите, делегиране на правомощия от държавата към НПО и браншови организации, ограничаване и премахване на корупцията, независима съдебна система и др. Освен това настоява за облекчаване на административните процедури при кандидатстване и управление на проекти по европейски програми.

Цветан Симеонов изказа мнение, че България е добро място за правене на бизнес - „това твърдят и наши партньори от Търговско-промишлените палати на съседните страни, но има още какво да се подобри“.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg