Булгаргаз иска увеличение на газта с 24%

1279
Булгаргаз иска увеличение на газта с 24%

"Булгаргаз" ЕАД внесе заявление в ДКЕВР с предложение за продажната цена на природния газ през трето тримесечие на 2010 г. Според изчисленията на компанията горивото трябва да поскъпне с 24% до общо 568.04 лв., съобщиха от фирмата за Profit.bg

Цената е образувана в съответствие с изискванията на Наредбата за регулиране на цените на природния газ и включва:

- цена на вход на газопреносната мрежа - 537.56 лв./хм3;

- надценка в размер на 2% - 10.75 лв./хм3;

- цена за пренос по газопреносната мрежа в размер на 19.73 лв./хм3.

Увеличението в сравнение с действащата цена, е в резултат на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и курса на лева към щатския долар.

При отчитане от страна на регулатора на недовзетия приход за І-во тримесечие на 2010 г. (28.36 млн. лв.), цената на 1000 куб. м следва да се увеличи допълнително с 63.40 лв./хм3.

Ако ДКЕВР вземе в предвид и недовзетия приход се получава цена от 631.44 лв., което е увеличение от почти 38 на сто.

Нека уточним, че в съответствие с изискванията на Наредбата за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД, на всеки три месеца изготвя и внася в ДКЕВР предложение за утвърждаване на продажна цена на природния газ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Dimitrov
# 0
15:06 | 10 June 2010
Защо Булгаргаз трябва да формира изобщо печалба, щом е държавно дружество, значи е част от държавата, необходимо е да покрива единствено разходи и да обслужва нас гражданите на държавата, а дали е необходимо въобще да съществува такава фирма? По-добре би било да съществува просто едно държвно звено, което да обслужва тази дейност и толкова!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg