Булгаргаз предлага държавата и СО да изкупят дълговете на Топлофикация-София

432
Булгаргаз предлага държавата и СО да изкупят дълговете на Топлофикация-София

"Булгаргаз" предлага на собствениците на "Топлофикация-София" - Община София и държавата, да обмислят възможността за изкупуване, изцяло или частично, на дълговете на дружеството до края на септември 2008 г. Това се казва в съобщение на газовата компания до медиите.

"Топлофикация-София" повече от 10 години изпитва проблеми с изплащането на задълженията си за потребен природен газ, особено през отоплителните сезони, се посочва в съобщението. През септември 2007 г. подписахме споразумение за разсрочено изплащане на вече натрупани задължения в размер на над 150 млн. лв. със срок на погасяване до 2013 г., отбелязват от доставчика.

Просрочените задължения на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" за периода октомври 2007 г. - 31 август 2008 г. надхвърлят 74 млн. лева. За същия период Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на три пъти утвърждава пределни цени на природния газ, в противоречие на наредбата за регулиране на цените и в ущърб на "Булгаргаз", което принуждава дружеството да продава стоката на загуба, се посочва още в съобщението.

За периода януари-август 2008 г. загубата на "Булгаргаз" е в размер на над 61 млн. лева.

Посочените факти доведоха до изчерпване на оборотните резерви на "Булгаргаз" и усложниха до крайна степен възможностите за закупуване в срок на необходимите за страната количества природен газ от внос, посочват от компанията.

Намалението на подаването на природен газ към "Топлофикация-София" е съгласувано с ръководството на топлофикационното дружество и съобразено с подадените от него параметри за поетапно изключване на нередовните абонатни станции, съобщават от "Булгаргаз". От дружеството отбелязват, че изцяло подкрепят предприетите мерки от "Топлофикация-София" спрямо некоректните длъжници.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg