"Бултера" ще инвестира 7 милиона евро в завод за симпролит

1591

Край Симитли започна осъществяването на мащабен проект на дружеството "Бултера" с инвестиции за около седем милиона евро в четири нови производствени предприятия. Това съобщи за БТА представителят на фирмата-инвеститор за Благоевградска област Георги Узунов. Проектът предвижда изграждането на заводи за пенопласт, симпролит, биодизел и рапично олио.

През миналата седмица бе взривена сградата на някогашната брикетна фабрика, на мястото на която ще се изградят предприятията за пенопласт и симпролит. От "Бултера" информираха, че са патентовали технологията за производство на това изделие, което ще срещне конкуренцията на други подобни производства, каквито са тухлите "Итонг". В този завод ще се инвестират около 1 250 000 евро.

Продукцията му първоначално ще доказва качествата си в реализацията на няколко проекта на фирмата "Бултера". Това са балнеоложки комплекс с разгърната площ около 130 000 кв. метра в гр. Сандански, комплекс с площ 80 000 кв. м във варненското село Шкорпиловци и още един обект - в областта на селския туризъм. По-късно изолационните тухли от симпролит ще започнат да се предлагат и на други потребители, със стремеж да заслужат бързо интереса и доверието им с цена и с качества.

В момента се разчиства площадката, където ще започне най-напред изграждането на завода за пенопласт - суровината за производство на симпролит. Инвеститорите планират той да е готов до края на ноември тази година, а до края на януари 2008 г. те предвиждат да бъде завършен и заводът за симпролит.

Намеренията им са през следващата година да започне да работи и заводът за биодизел, който в момента се проектира. Суровината за него ще се внася от Русия.

През първата половина на септември се предвижда да се взриви и някогашната сепарация "Орловец" на мини "Пирин", където ще се изгражда новата производствена база. За изпълнителен директор на дружество "Симпролит" в Симитли е назначен Владимир Стоилов - бивш изпълнителен директор на мини "Пирин" ЕАД. Фирмата е назначила вече и първите си работници.

”За нас е много важно, че от "Бултера" изпълняват поетия ангажимент и на новите работни места, които разкриват, назначават съкратени от мината хора”, коментира кметът на община Симитли Апостол Апостолов. С тази и с някои други сериозни инвестиции, включително с възобновяването на подземния въгледобив, общината ни ще се превърне в близките години в една от най-силно развитите икономически в Благоевградска област, добави той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg