Бургас модернизира градския си транспорт със 7 нови автобуса

5334
Бургас модернизира градския си транспорт със 7 нови автобуса

„Бургасбус“ – общинската фирма, която обслужва по-голямата част от вътрешноградските и крайградските линии в Бургас, разширява допълнително автопарка си със 7 нископодови автобуси.

Увеличаването на автопарка ще позволи обслужването на кварталите Рудник и Черно море след присъединяването им към Бургас, както и ще осигури модерен градски транспорт към кварталите Минерални бани, Банево и Ветрен.

Договорът за финансов лизинг на превозните средства беше подписан в средата на месец август, което постави старт на дейностите по производство и доставка на новите автобуси. Очаква се те да влязат в експлоатация до Коледа. Цената на всеки от автобусите е 271 700  евро.

Модернизиране на автопарка

Производител на новите превозни средства, избран след проведана обществена поръчка, е полската компания Solaris. Автобусите имат 40 седящи места, а максималният брой пътници, който събират, е 130 души.

Оборудвани са с ниски подове и разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Допълнителните функции включват електронни табла за информация, видео-наблюдение, GPS-система и климатик.

Новите автобуси са с дизелови двигатели, носители на екологичния стандарт EURO 6, като емисията на изгорели газове е сведена до минимум.

Финансиране

Средствата за реализация на проекта идват от различни източници – 1 300 000 лева от Регионалния фонд за градско развитие, 100 000 от самото дружество „Бургасбус”. Съфинансирането, което е задължително условие по програма JESSICA, е осигурено от компания Райфайзен Лизинг България ЕАД, която бе номинирана в обществената поръчка за доставчик на лизинговата услуга за петте автобуса.    

„Гордеем се с това, че благодарение на парньорството ни с екипа на „Бургасбус“ и Община Бургас, фондът реализира  добър проект в сферата на публичния градски транспорт, който ще осигури  подобрено качество на транспортната услуга на жителите на Бургас. Много сме доволни от партньорството с Райфайзен Лизинг в подкрепата на добрите градски проекти“, заяви Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско развитие.

Социално-икономически ефекти

Допълнителната инвестиция в разширяването на автопарка е обвързана с необходимостта от гарантиране на по-добро качество на транспортната услуга и комфорт на пътуване, както и със стратегията на община Бургас за цялостна модернизация на обществения транспорт.

Реализираният проект ще доведе до по-добра и по-ефективна интеграция на новите градски територии към стандарта на живот в градска среда и ще спомогне намаляването на автомобилния трафик  и увеличаване на броя на потребителите на обществения транспорт.

За календарната 2015 г. Бургасбус отчита 31 милиона превозени пътници, което означава, че около 40% от придвижванията в града са с превозните средства на масовия градски транспорт. Очакванията на дружеството и общината са, че с новозакупените автобуси броя на превозените пътници от обслужващите квартали ще се удвои.

JESSICA е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени и др.

Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA, предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Проектът на Бургасбус е четвъртият JESSICA проект на фонда в Бургас.

Някои от по-значимите проекти по програма JESSICA  в другите градове включват изграждането на нов завод за авточасти в Индустриална зона Русе, нова фабрика за плетива в Плевен, реновиране на историческата сграда „Юнашки салон“ във Варна; пълна реконструкция на единствения закрит плувен басейн в Стара Загора; изграждането на паркинг във Варна, изграждането на нов завод за хлебни продукти в Пловдив; реконструкция на Централния градски пазар в Стара Загора и много други.

Инвестиционната дейност на фонда ще продължава и в следващия 10-годишен период, когато фондът има възможност да реинвестира средствата, които се погасяват от вече завършени и функциониращи проекти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...