Бургас модернизира градския си транспорт със 7 нови автобуса

5415
Бургас модернизира градския си транспорт със 7 нови автобуса

„Бургасбус“ – общинската фирма, която обслужва по-голямата част от вътрешноградските и крайградските линии в Бургас, разширява допълнително автопарка си със 7 нископодови автобуси.

Увеличаването на автопарка ще позволи обслужването на кварталите Рудник и Черно море след присъединяването им към Бургас, както и ще осигури модерен градски транспорт към кварталите Минерални бани, Банево и Ветрен.

Договорът за финансов лизинг на превозните средства беше подписан в средата на месец август, което постави старт на дейностите по производство и доставка на новите автобуси. Очаква се те да влязат в експлоатация до Коледа. Цената на всеки от автобусите е 271 700  евро.


Модернизиране на автопарка

Производител на новите превозни средства, избран след проведана обществена поръчка, е полската компания Solaris. Автобусите имат 40 седящи места, а максималният брой пътници, който събират, е 130 души.

Оборудвани са с ниски подове и разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Допълнителните функции включват електронни табла за информация, видео-наблюдение, GPS-система и климатик.

Новите автобуси са с дизелови двигатели, носители на екологичния стандарт EURO 6, като емисията на изгорели газове е сведена до минимум.

Финансиране

Средствата за реализация на проекта идват от различни източници – 1 300 000 лева от Регионалния фонд за градско развитие, 100 000 от самото дружество „Бургасбус”. Съфинансирането, което е задължително условие по програма JESSICA, е осигурено от компания Райфайзен Лизинг България ЕАД, която бе номинирана в обществената поръчка за доставчик на лизинговата услуга за петте автобуса.    

„Гордеем се с това, че благодарение на парньорството ни с екипа на „Бургасбус“ и Община Бургас, фондът реализира  добър проект в сферата на публичния градски транспорт, който ще осигури  подобрено качество на транспортната услуга на жителите на Бургас. Много сме доволни от партньорството с Райфайзен Лизинг в подкрепата на добрите градски проекти“, заяви Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско развитие.

Социално-икономически ефекти

Допълнителната инвестиция в разширяването на автопарка е обвързана с необходимостта от гарантиране на по-добро качество на транспортната услуга и комфорт на пътуване, както и със стратегията на община Бургас за цялостна модернизация на обществения транспорт.

Реализираният проект ще доведе до по-добра и по-ефективна интеграция на новите градски територии към стандарта на живот в градска среда и ще спомогне намаляването на автомобилния трафик  и увеличаване на броя на потребителите на обществения транспорт.

За календарната 2015 г. Бургасбус отчита 31 милиона превозени пътници, което означава, че около 40% от придвижванията в града са с превозните средства на масовия градски транспорт. Очакванията на дружеството и общината са, че с новозакупените автобуси броя на превозените пътници от обслужващите квартали ще се удвои.

JESSICA е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени и др.

Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA, предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Проектът на Бургасбус е четвъртият JESSICA проект на фонда в Бургас.

Някои от по-значимите проекти по програма JESSICA  в другите градове включват изграждането на нов завод за авточасти в Индустриална зона Русе, нова фабрика за плетива в Плевен, реновиране на историческата сграда „Юнашки салон“ във Варна; пълна реконструкция на единствения закрит плувен басейн в Стара Загора; изграждането на паркинг във Варна, изграждането на нов завод за хлебни продукти в Пловдив; реконструкция на Централния градски пазар в Стара Загора и много други.

Инвестиционната дейност на фонда ще продължава и в следващия 10-годишен период, когато фондът има възможност да реинвестира средствата, които се погасяват от вече завършени и функциониращи проекти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg