БВП на България със спад от 5.2% на годишна база

510
БВП на България със спад от 5.2% на годишна база

През третото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 31.676 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 16.196 млрд., като на човек от населението се падат 2 338 евро. Сезонно изгладените данни показват спад от 5.2% на БВП през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и повишение от 4.3% спрямо второто тримесечие на 2020 г.

Трето тримесечие на 2020 година

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2020 г. възлиза на 31.676 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4 572 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.6741764 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 18.92 млрд. долара и съответно на 2 731 долара на човек от населението.


Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2020 г. възлиза на 27.288 млрд. лв. по текущи цени. 

През третото тримесечие на 2020 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година с 0.2 процентни пункта. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1.7 процентни пункта до 27.5%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големия сектор на икономиката - този на услугите, намалява до ниво от 66.0% при 67.9% през съответния период на предходната година.

За крайно потребление през третото тримесечие на 2020 г. се изразходват 76.7% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 17% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Тримесечни изменения

Според сезонно изгладените данни през третото тримесечие на 2020 г. БВП нараства спрямо предходното тримесечие с 4.3%. Брутната добавена стойност в икономиката нараства с 3.9%.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2020 г. крайното потребление нараства с 3.2%, а бруто капиталообразуването - с 12.9%. Износът на стоки и услуги повишава равнището си
спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 2.0%, а вносът на стоки и услуги - с 20.8%.

Годишни изменения

БВП намалява с 5.2% през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година според сезонно изгладените данни.

През третото тримесечие на 2020 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се понижава с 4.6%.

Спадът на брутната добавена стойност се определя от регистрираното намаление при: Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 12.9%, Култура, спорт и развлечения; други дейности; дейности на домакинствата като работодатели; недиференцирани дейности на домакинствата по производство на стоки и услуги за собствено потребление; дейности на екстериториални организации и служби - 7.6%, Добивна промишленост; преработваща промишленост, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване - 7.1%, Операции с недвижими имоти - 5.9%, Селско, горско и рибно стопанство - 4.7%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически спад има бруто капиталооблазуването - с понижение от 9.6%, и износът на стоки и услуги - с намаление от 20.8%. Вносът на стоки и услуги намалява с 4.3% в сравнение с третото тримесечие на 2019 година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg