БВП нараства с 2.4% през първото тримесечие

669
БВП нараства с 2.4% през първото тримесечие

© Pixabay

През първото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт на България нараства с 2.4% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.3% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г.  Това показват сезонно изгладените предварителни данни на Националния статистически институт.

БВП в стойностен обем по текущи цени

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2020 г. БВП в номинално изражение достига 25.146 млрд. лева.


Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2020 г. е 21.481 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (84.9%), което в стойностно изражение възлиза на 21.346 млрд. лева. През първото тримесечие на 2020 г. инвестициите (бруто образуването на основен капитал) са на стойност 3.65 млрд. лв. и заемат 14.5% относителен дял в БВП.

Външнотърговското салдо е положително.

Тримесечни изменения

През първото тримесечие на 2020 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. Брутният вътрешен продукт се увеличава с 0.3%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0.1%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2020 г. основен принос за регистрирания икономически растеж има увеличението на износа на стоки и услуги с 0.1%.

Обмислят намаляване на ДДС и за книгитеТова обяви премиерът Бойко Борисов


Годишни изменения

През първото тримесечие на 2020 г. БВП нараства с 2.4% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 2.3%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 4.1%. Инвестициите отчитат спад от 5.3% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 1.1%, докато вносът на стоки и услуги намалява с 0.6 на сто.

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни месечни и тримесечни данни, които обикновено са обект на последващи актуализации и ревизии, уточняват от Националния статистически институт.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg