БВП нараства с 9.9% на годишна база през второто тримесечие

385
БВП нараства с 9.9% на годишна база през второто тримесечие

© Pixabay.com

През второто тримесечие на 2021 г. сезонно изгладените данни за брутния вътрешен продукт (БВП) показват ръст от 9.9% в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и повишение от 0.6% спрямо първото тримесечие на 2021 година, информира Националния статистически институт (НСИ).

БВП в стойностен обем, текущи цени

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2021 г. възлиза на 31 167 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4 513 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.623855 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 19 193 млн. долара и съответно на 2 779 долара на човек от населението. Преизчислен в евро, БВП е съответно 15 935 млн., като на човек от населението се падат 2 308 евро.
Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност  през второто тримесечие на 2021 г. възлиза на 26 951 млн. лв. по текущи цени.


През второто тримесечие на 2021 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 3.6% и запазва равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.8 процентни пункта до 27.2%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, се увеличава до ниво от 69.2% при 68.4% през съответния период на предходната година.

За крайно потребление през второто тримесечие на 2021 г. се изразходват 78.9% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 18.7% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Тримесечни изменения по сезонно изгладени данни

Според сезонно изгладените данни през второто тримесечие на 2021 г. БВП нараства спрямо предходното тримесечие с 0.6%. Брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.4%.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2021 г. крайното потребление нараства с 2.0%, а бруто капиталообразуването - с 0.5%.

Износът на стоки и услуги намалява равнището си спрямо предходното тримесечие по сезонно изгладени данни с 0.5%, а вносът на стоки и услуги - с 0.9%.

Годишни изменения по сезонно изгладени данни

БВП нараства с 9.9% през второто тримесечие на 2021 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година според сезонно изгладени данни.

През второто тримесечие на 2021 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 8.4%. Растежът на брутната добавена стойност се определя от регистрираното увеличение при: Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 21.4%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 4.5%, Финансови и застрахователни дейности - 2.9%, Селско, горско и рибно стопанство - 0.9%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - 0.8%, Операции с недвижими имоти - 0.5%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 0.3%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има бруто капиталообразуването с увеличение от 12.2% и крайното потребление с увеличение от 6.2%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 20.4%, а вносът на стоки и услуги - с 28.4% в сравнение с второто тримесечие на 2020 година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg