БВП расте и през четвъртото тримесечие на годината

1415
БВП расте и през четвъртото тримесечие на годината

През четвъртото тримесечие на 2011 г. БВП нараства с 1.5% спрямо същото тримесечие на предходната година и с 0.4% спрямо третото тримесечие на 2011 година, сочат експресните оценки на НСИ.

За четвъртото тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига 20.45 млрд. лв. Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2011 г. е 17.58 млрд. лв., като най-голям дял в общата добавена стойност се формира от сектора на услугите (63.3%), следван от индустриалния сектор (33%). Аграрният сектор определя 3.7% от общата добавена стойност в икономиката.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП от 77.7% заема крайното потребление, което в стойностно изражение възлиза на 15.89 млрд. лева. През четвъртото тримесечие на 2011 г. бруто капиталообразуването в основен капитал е 5.89 млрд. лв. и има относителен дял от 28.8% в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

2011 година

Според експресните оценки за 2011 г. номиналното равнище на БВП възлиза на 76.17 млрд. лева. Преизчислен по съпоставими цени на 2005 г., БВП се е увеличил с 1.6% спрямо предходната година. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 65.71 млрд. лв. в текущи цени. В сравнение с 2010 г. брутната добавена стойност реално се увеличава с 1.7%.

Тримесечни изменения

През четвъртото тримесечие на 2011 г. спрямо третото тримесечие БВП нараства с 0.4%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0.1%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през четвъртото тримесечие на 2011 г. крайното потребление бележи ръст с 0.4%. Бруто капиталообразуването в основен капитал бележи ръст с 4.0%. Износът на стоки и услуги през четвъртото тримесечие се увеличава с 3.8% спрямо предходното тримесечие. През същия период вносът на стоки и услуги се увеличава с 1.3% спрямо предходното тримесечие.

Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 1.6%, като увеличението й се определя основно от регистрираните ръстове в аграрния и индустриалния сектор - съответно с 5.0 и 0.4%. Секторът на услугите има отрицателен принос в добавената стойност и отчита намаление с 6.1% през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има износът на стоки и услуги, който се увеличава с 10.0%. Крайното потребление отчита ръст от 1.4%, а бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 6.5%. Вносът на стоки и услуги се увеличава с 3.4% спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg