БВП с ръст от 7% през първото тримесечие по предварителни данни

504
БВП с ръст от 7% през първото тримесечие по предварителни данни

По предварителни данни, брутният вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2008 г. е отбелязал повишение в реално изражение от 7% и възлиза на 13.48 млрд. лева по текущи цени, посочиха данни на НСИ.

На човек от населението се падат 1760.31 лева от стойностния обем на показателя. Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 6.89 млрд. евро, като на човек от населението се падат 900 евро.

При среден за тримесечието валутен курс от 1.306лева за щатски долар, БВП възлиза на 10.32 млрд. долара и съответно 1347.9 долара на човек от населението.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 10.95 млрд. лева по текущи цени. Преизчислена в съпоставими цени, добавената стойност се е увеличила със 7,6 на сто спрямо съответния период на предходната година.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 63.2 на сто, което е с 2.5 проценти пункта повече спрямо съответния период на предходната година.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял с 2.5 процентни пункта - от 34.6 на сто през първото тримесечие на 2007 година до 32.1 на сто през първото тримесечие на 2008 година.

Относителният дял на добавената стойност, произведена от единиците, класифицирани в аграрния сектор, се запазва на ниво от 4.7 на сто .

Промените в структурните дялове се обуславят от реално увеличение на добавената стойност в секторите услуги и индустрия съответно с 8.3 и 7.7 на сто, докато добавената стойност, създадена от аграрният сектор, бележи реален спад с 1.6 процента в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

За индивидуално потребление на населението през първо тримесечие на 2008 година се изразходва 84.5 на сто от произведения БВП. Реалното увеличение на показателя е 5.7 на сто спрямо съответното тримесечие на 2007 година.

Индексът на физическия обем на инвестициите (бруто образуване в основен капитал ) 115.5 определя нарастващ относителен дял на тази категория до ниво от 30.4 на сто от произведения БВП.

Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно. Вносът на стоки и услуги надвишава с 3.7 млрд. лева стойностния обем на износа.

За този период обемът на външнотърговския стокооборот е нараснал реално с 7.8 на сто. Износът на стоки и услуги е нараснал реално с 9.2 на сто, докато увеличението на вноса на стоки и услуги спрямо съответното тримесечие на 2007 година е 5.8 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg