БВП в България е седем пъти по-малък, отколкото в Люксембург

450
БВП в България е седем пъти по-малък, отколкото в Люксембург

Разликата в богатството на 27-те страни членки на Европейския съюз продължават да са много големи, като през 2006 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в България е бил седем пъти по-малък, отколкото в Люксембург. Това сочат данните на Евростат, цитирани днес от Франс прес.

Брутният вътрешен продукт на най-богатата страна в ЕС, Люксембург, е почти три пъти (280 процента) по-голям, отколкото средния БВП в ЕС, а БВП на най-бедната страна - България, е малко над средния европейски БВП (37 на сто).

В Румъния БВП е 38 на сто от средния за ЕС. Най-богатите страни след Люксембург са Ирландия (144 процента от средния БВП в ЕС) и Холандия (131 на сто). Франция и Германия са на едно и също равнище (113 процента от средния европейски БВП).

Някои от страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., са постигнали много голям напредък в сравнение с 2005 г. Сред тях са Латвия (56 на сто), Малта (77 на сто) и Естония (67 на сто). Малта дори изпреварва една "по-стара" страна членка като Португалия, където БВП е 75 на сто от средноевропейския.

Повишаване на БВП в сравнение със средния за ЕС е отчетено и в Словакия (63 процента), Литва (58 процента), Чехия (79 процента) и Словения (87 процента). Само Унгария и Полша са останали на същото ниво, както през 2005 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg