БВП в България е седем пъти по-малък, отколкото в Люксембург

478
БВП в България е седем пъти по-малък, отколкото в Люксембург

Разликата в богатството на 27-те страни членки на Европейския съюз продължават да са много големи, като през 2006 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в България е бил седем пъти по-малък, отколкото в Люксембург. Това сочат данните на Евростат, цитирани днес от Франс прес.

Брутният вътрешен продукт на най-богатата страна в ЕС, Люксембург, е почти три пъти (280 процента) по-голям, отколкото средния БВП в ЕС, а БВП на най-бедната страна - България, е малко над средния европейски БВП (37 на сто).

В Румъния БВП е 38 на сто от средния за ЕС. Най-богатите страни след Люксембург са Ирландия (144 процента от средния БВП в ЕС) и Холандия (131 на сто). Франция и Германия са на едно и също равнище (113 процента от средния европейски БВП).

Някои от страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., са постигнали много голям напредък в сравнение с 2005 г. Сред тях са Латвия (56 на сто), Малта (77 на сто) и Естония (67 на сто). Малта дори изпреварва една "по-стара" страна членка като Португалия, където БВП е 75 на сто от средноевропейския.

Повишаване на БВП в сравнение със средния за ЕС е отчетено и в Словакия (63 процента), Литва (58 процента), Чехия (79 процента) и Словения (87 процента). Само Унгария и Полша са останали на същото ниво, както през 2005 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...