БВП за второто тримесечие е 18.8 млрд. лв.

1044
БВП за второто тримесечие е 18.8 млрд. лв.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2011 година възлиза на 18.804 млрд. лв. по текущи цени, информират от НСИ.

На човек от населението се падат 2511.6 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.3587 лв. за щатски долар, БВП възлиза на 13.84 млрд. долара и съответно 1848.5 долара на човек от населението.

Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 9.614 млрд. евро, като на човек от населението се падат 1284.1 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2011 г. възлиза на 16.29 млрд. лв. по текущи цени.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2.3 процентни пункта през второто тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година и достига до 33.4%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 60.8%, което е с 3.4 процентни пункта по-малко спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 1.1 процентни пункта и достига до 5.8% през второто тримесечие на 2011 г.

За индивидуално потребление на населението през второто тримесечие на 2011 г. се изразходва 70.1% от произведения БВП. Инвестициите (брутообразуване в основен капитал) формират 21.1% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно в размер на 414 млн. лв. и заема дял от 2.2% в структурата на БВП.

Сезонно изгладените данни на БВП показват растеж от 0.3% през второто тримесечие на 2011 г. спрямо предходното тримесечие. През второто тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година ръстът на БВП е 2.0%.

Тримесечни изменения


През второто тримесечие на 2011 г. спрямо първото, брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.6%.

Според предварителните данни за второто тримесечие на 2011 г. крайното потребление бележи ръст с 0.5%. Бруто капиталообразуването в основен капитал отбелязва ръст с 3%. През второто тримесечие износът на стоки и услуги намалява с 1.3%, а вносът отбелязва нарастване с 0.8% спрямо предходното тримесечие.

Годишни изменения

През второто тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 1.5%, като динамиката й се определя основно от регистрираните ръстове в индустрия със 7.7%, професионални дейности, научни изследвания, административни и спомагателни дейности с 8.6% и други дейности в икономиката с 13.2%.

Аграрният сектор, строителството, търговията, транспортът и хотелите, здравеопазването и образованието имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има износът на стоки и услуги от 12.2%, вносът на стоки и услуги, бруто капиталообразуването в основен капитал и индивидуалното потребление, които се увеличават съответно със 7.5, 8.4 и 1.4%.

Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1.3%.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg