Бюджет 2008 предвижда реалният ръст на БВП да достигне 6.4%

366
Бюджет 2008 предвижда реалният ръст на БВП да достигне 6.4%

Бюджет 2008 предвижда реалният ръст на БВП да достигне 6.4%, а средногодишната инфлация да бъде 6.9%.

Очакванията са дефицитът по текущата сметка за 2008 г. да достигне ниво от около 21.9% от БВП, а преките чуждестранни инвестиции да са 4.738 млрд. евро, което представлява 15.0% от размера на прогнозния БВП.

Основните задачи на Бюджет 2008 са свързани с преструктуриране на бюджетните разходи и ускорено модернизиране на публичната инфраструктура, продължаване на реформите в ключови социални сектори, както и обезпечаване на по-нататъшен ръст на доходите на заетите в публичния сектор и на пенсионерите.

Прогнозата за приходи от ДДС през 2008 г. е в размер на 8.11 млрд. лв. и ще бъде постигната при ефективна събираемост от 92%.

Основните рискове пред макроикономическата прогноза са свързани с допусканията за развитие на световната и местната икономика. Като противодействие на нарастващия външнотърговски дефицит и дефицит по текущата сметка, е заложено превишение на приходите над разходите в размер на около 3% от БВП.

Спазването на разумна фискална политика и преследването на бюджетен излишък от 3% от БВП през периода на прогнозата ще обезпечи макроикономическата стабилност и ще гарантира поддържането на средносрочна фискална стабилност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg