Бюджет 2013 вече е внесен в парламента

1471
Бюджет 2013 вече е внесен в парламента

Законопроектът за държавния бюджет за 2013 г. е внесен в деловодството на парламента и е разпределен на постоянните комисии, обяви председателят на НС Цецка Цачева пред депутатите. Проектът е внесен на 12 октомври.

Бюджет 2013 изразява три основни акцента - продължаване на политиката на фискална консолидация, което ще осигури запазването на макроикономическата и финансовата стабилност на страната; приоритизиране на разходите към сектори, които насърчават икономическия растеж; борба с бедността и защита на най-уязвимите слоеве от населението.

Това пише в доклада на министъра на финансите Симеон Дянков, приложен към проекторешението за приемането на бюджета, предаде БТА.


В него се посочва, че в Бюджет 2013 се запазва консервативната бюджетна политика предвид продължаващата финансово-икономическа нестабилност в международен план. Бюджетът е сметнат при ръст на БВП от 1.2 на сто.

Приоритетите са насочени към справяне с най-важните икономически и социални предизвикателства пред страната чрез създаване на икономически условия за стимулиране на икономическия растеж и повишаване на заетостта.

Финансовата дисциплина при изразходването на ограничените публични ресурси, както и при ефективното усвояване на средствата от Европейския съюз, ще гарантира максимален положителен ефект от провежданите политики през 2013 г., посочва Дянков.

Данъчно-осигурителната политика през 2013 г. предвижда запазване на ниските данъчни ставки при преките данъци, създавайки по този начин предпоставки за възстановяване на обема на преките чуждестранни инвестиции и намаляване на дела на сивата икономика.

Предвидени са редица социални мерки като индексиране на пенсиите от 1 април 2013 г. с 9,3 на сто, диференцирано според годината на отпускане на пенсията; увеличение на минималната пенсия от 145 лв. на 150 лева; социалната пенсия се вдига от 100 на 110 лева, а максималната от 700 на 770 лева. Увеличаване на минималната работна заплата - от началото на годината от 290 ще стане 310 лв.

Запазват се и нивата на временна подкрепа за работници, които са с временна нетрудоспособност или са загубили работните си места.

Според Дянков с бюджета се осигурява подкрепа на най-уязвимите социални групи и по-справедливо разпределение на доходите в обществото с оглед на настоящата икономическа обстановка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg