Бюджет'2011- притеснително спокоен и социално застинал

707
Бюджет'2011- притеснително спокоен и социално застинал

Синдикати, работодатели и правителство започват обсъжданията по бюджета и данъците за догодина. В сряда проектът влиза за разглеждане в Министерския съвет.

Бюджет 2011 предвижда ръст на икономиката от 3.6 на сто. Очакванията са догодина да се създадат стоки и услуги за над 77 млрд. лв. Съответно финансовото министерство прогнозира увеличение на приходите от данъци. Същевременно доходите остават на тазгодишните нива - минималната работна заплата остава 240 лв.

Инфлацията през 2011-та ще изяде почти 4 от всеки 100 лв., с които разполага българинът. Заради това на практика, доходите, с които ще разполагаме догодина ще намалеят.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди и "Концепция за по-добро здравеопазване2010-2015 година", която определя стъпките на здравната реформа. В концепцията е залегнало въвеждането на доплащане в болниците, като разликата между цената определена от болницата и сумата, заплащана от Здравната каса, се поема от пациента.

Бюджет 2011 е притесняващо спокоен, коментират експерти. Планираният ръст на икономиката за догодина едва ли ще се реализира. Според Божидар Данев от Българска стопанска камара икономиката ни не би могла да произведе стоки и услуги за над 77 млрд. лв.. Според работодателите притеснителното е, че не се предвиждат средства за реформите в различните сектори, които закъсняват.

Данев беше категоричен, че при икономически растеж от 3.6 процента правителството трябва да заложи и повече приходи в бюджета. Работодателите ще подкрепят проекта, ако там се заложи реален ръст на БВП.

Божидар Данев, като представител на работодателите, защити решението минималната работна заплата да остане 240 лв. и тезата, че размерът на заплатите трябва да се определя от пазара.

От своя страна вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков беше категоричен, че синдикатите няма да застанат зад бюджет, който замразява доходите и социалните плащания. Николай Ненкове категоричен, че не е логично няколко поредни години минималната заплата да не се променя. По думите му предвиденото замразяване на доходите не е само за 2011 година, при положение, че вече имахме за 2010 година, но замразяването е и за 2012 година, а за голяма част от социалните плащания е за 2015 година. Ненков обясни, че става дума за замразени средства за работни заплати, замразени размери на пенсии, както и за замразени размери на обезщетения и социални помощи.

„Това е социално застинал бюджет", посочи Ненков.

По материали на БНР и агенция Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg