Бюджетът е на плюс за втори пореден месец

768
Бюджетът е на плюс за втори пореден месец

Бюджетното салдо за месец май 2012 г. за втори пореден месец е положително и е в размер на 284.4 млн. лева, съобщава Министерството на финансите. По този начин бюджетната позиция с натрупване за петте месеца на 2012 г. вече е положителна и към края на май по консолидирания бюджет се отчита минимално превишение на приходите над разходите в размер на 67.4 млн. лв., което се формира от излишък по националния бюджет в размер на 334.5 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 267 млн. лева.

Съпоставена със същия период на предходната година бюджетната позиция по КФП се подобрява с 665 млн. лв. (0.8 % от БВП), което основно е за сметка на подобрението на салдото по националния бюджет с 802.5 млн. лв. (1,0 % от БВП), докато дефицитът по европейските средства нараства със 137.6 млн. лв. (0.2 % от БВП).

Подобрението в бюджетната позиция спрямо предходната година е изцяло за сметка на по-доброто представяне в приходната част на бюджета.

При разходите се отчита номинален ръст от 3.3 %, който е свързан с нарастването на разходите по европейските програми, докато разходите по националния бюджет се свиват с 39.9 млн. лв. (0.04 %).

Фискалният резерв към 31.05.2012 г. е в размер на 5 млрд. лева.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg