Бюджетът на Националния иновационен фонд за 2008 г. е 15 млн. лв.

493
Бюджетът на Националния иновационен фонд за 2008 г. е 15 млн. лв.

Началото на петата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд бе обявена днес в Министерството на икономиката и енергетиката.

Заместник-министър Анна Янева заяви пред журналисти, че бюджетът на фонда за тази година е 15 млн. лв., което е с 3 млн. лв. повече от миналата година. За пръв път ще бъдат финансирани не само изследователски проекти, но и такива, свързани с бъдещото развитие и комерсиализация на даден продукт, уточни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Станимир Бързашки.

Дадена е възможност българските фирми да работят с изследователски центрове и организации от всички страни от ЕС, което ще създаде конкуренция между научните среди, добави той.

Бързашки посочи, че тази година условията за кандидатстване позволяват по-гъвкава схема при отчитане на разходите.

Досега от предишните конкурсни сесии на Националния иновационен фонд са постъпили около 320 проектни предложения, близо 10 проекта са окончателно завършени, каза директорът на Дирекция "Политика по отношение на предприятията" към МИЕ Ели Анави.

Той отбеляза, че резултатите от един проект се появяват след около 3 години, така че до края на тази година се очаква да приключат още значителен брой проекти, постъпили от предишни сесии.

Предприятията, които кандидатстват с проектни предложения, трябва да са регистрирани в България като търговци по смисъла на Търговския закон. Управителният съвет е определил за тази година като приоритетни области на финансиране проекти в областта на информационните и комуникационни технологии, приборостроенето, биотехнологии, фармация и химия, нови материали и нанотехнологии, екотехнологии и третиране на отпадъци и енергоспестяващи технологии, възобновяеми енергийни източници, научно-приложни изследователски проекти.

Типовете проекти, допустими за субсидиране, са научно приложни изследователски проекти с максимален размер на помощта до 500 хиляди лева и продължителност на проекта от 12 до 36 месеца и технико-икономически, с максимален размер на помощта до 50 хиляди лева, с продължителност на проекта от 6 до 12 месеца.

Проектите ще се оценяват по два критерия - иновативност и икономическа перспектива.

Пълният комплект от документи за участие в сесията, правилата за управление на средствата и методиката на оценка на проектните предложения са публикувани на страниците на МИЕ и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Проектни предложения ще се приемат вИзпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, а крайният срок за подаване на предложенията е 16.00 ч. на 7 юли 2008 г.

За информиране на бенефициентите предстои информационна кампания по представяне на условията за финансиране на проекти. Срещи ще се състоят в Благоевград, Враца, Пловдив, Русе, Бургас, Велико Търново, Варна и София в дните между 20 и 23 май.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg