Бюджетът на НЗОК за болнична помощ през 2008 г. общо 780 млн. лв.

522
Бюджетът на НЗОК за болнична помощ през 2008 г. общо 780 млн. лв.

В бюджета на НЗОК за болнична помощ през тази година са предвидени 780 мил. лв., каза на пресконференция директорът на касата Румяна Тодорова, цитирана от БТА.

Парите ще се разпределят към болниците на основата на "динамични бюджети", поясни тя.

Бюджетите се формират, като общата сума се раздели на броя на здравноосигурените лица в страната и така сумата, която касата дава за болнична помощ на едно лице в страната за година е 115 лв., посочи Тодорова. Парите за болниците се формират на базата на броя на здравноосигурените лица във всяка районна каса.

Тодорова добави, че 90 процента от изпълнителите на здравна помощ в страната са подали заявление за сключването на договори с НЗОК. Касата определи в началото на годината, че лице, извършващо здравна помощ, не може да сключва повече от два договора с нея - единия като специалист, а другия - като изпълнител на здравна помощ в болнично заведение.

Изключения се правят единствено за специалистите, които липсват в съответния район. Тогава се допуска и сключването на трети договор.

От НЗОК и представители на областните и общински болници са единодушни, че е необходимо по законов начин да се уреди работата на болници за продължително лечение и долекуване и хосписи. Така ще се промени и финансирането на болничната помощ.

След две срещи със Сдружението на общинските болници и със Сдружението на областните болници е постигната договореност за бърз обмен на информация за пациентите и тяхното лечение. Тодорова посочи, че за миналата година според статистиката за 22 процента от хоспитализираните пациенти има двойно плащане - те са получили болнична помощ в едно лечебно заведение, но тъй като не са били излекувани напълно, се е наложило отново да се
постъпят във втора болница.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg