Бюджетен дефицит от 477 млн. лв. за януари

1235
Бюджетен дефицит от 477 млн. лв. за януари

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма на касова основа за месец януари е отрицателно в размер на 477.3 млн. лв., като се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 394.7 млн. лв. и по европейските средства в размер на 82.6 млн. лева. За сравнение бюджетното салдо за януари 2010 г. бе отрицателно в размер на 499.1 млн. лв.

Формирането на отрицателно салдо за януари по консолидирания бюджет се дължи частично на високите лихвени разходи за месеца (234.2 млн. лв.), свързани с плащания по обслужването на държавния дълг в съответствие с лихвения календар за годината. През януари и юли се изплаща основната част от лихвите по външни заеми, което концентрира лихвени плащания в тези месеци, уточняват от Министерството на финансите.

Консолидираните разходи за януари 2011 г. са с 95.3 млн. лв. (4.2%) по-ниски спрямо същия период на предходната година.

Постъпилите приходи и помощи към края на месец януари са в размер на 1.68 млрд. лв., или 6.4 % от планираните в ЗДБРБ за 2011 година.

Разходите по консолидирания бюджет (вкл. вноската на Република България за общия бюджет на ЕС) към 31.01.2011 г. възлизат на 2.15 млрд. лв., което е 7.6 % от годишния разчет.

В структурно отношение спрямо януари 2010 г. капиталовите разходи, разходите за субсидии за нефинансови предприятия и разходите за заплати и осигурителни вноски са по-ниски, докато нарастване има при здравноосигурителните плащания.

Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена през януари 2011 г. от централния бюджет възлиза на 59.7 млн. лв.

Фискалният резерв към 31.01.2011 г. е в размер на 5.4 млрд. лв. Факторите, оказали влияние върху размера на фискалния резерв през януари 2011 г. са отрицателното бюджетно салдо за месеца, както и операции в частта на финансирането - основно изплатени погашения по ДЦК в размер на 0.3 млрд. лв. Заедно с лихвените плащания в размер на 0.2 млрд. лв. плащанията по обслужването на дълга за януари възлизат на около 0.5 млрд. лева.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg