Бюджетният дефицит за януари се свива с 38% на годишна база

1048
Бюджетният дефицит за януари се свива с 38% на годишна база

© Profit.bg

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма на касова основа за месец януари е отрицателно в размер на 297.8 млн. лв., като се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 209.1 млн. лв. и по европейските средства в размер на 88.7 млн. лева. За сравнение бюджетното салдо за януари 2011 г. е било отрицателно в размер на 477.3 млн. лв., или бюджетната позиция към януари 2012 г. отчита подобрение със 179.5 млн. лв. (38%) спрямо същия период на предходната година, съобщават от МФ.

Фискалният резерв към 31 януари 2012 г. е в размер на 4 млрд. лв., като спрямо 31 декември 2011 г. се отчита намаление с около 1 млрд. лева. Факторите, оказали влияние върху размера на фискалния резерв през януари 2012 г. са основно операции в частта на финансирането – плащанията по обслужването на външния и вътрешния дълг на Република България и изплатените средства на селскостопанските производители. Освен значителните по размер погашения по ДЦК от 0.3 млрд. лв. в частта на финансирането, през януари са изплатени и лихви по облигации, емитирани и търгувани на международните пазари в общ размер на близо 0.2 млрд. лева.

В края на месец януари Разплащателната агенция към ДФ ”Земеделие” е извършила на един транш плащания по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и по схемата за национални доплащания (СНД) за кампания 2011 в общ размер на 743.2 млн. лв., от които 645.5 млн. лв. са за сметка на ЕС и подлежат на възстановяване през следващ период. За разлика от предишни години, тези плащания са изтеглени максимално напред - още през месец януари, допълват от МФ. Това временно намалява ресурса във фискалния резерв до възстановяване на средствата от ЕК по СЕПП, платени на селскостопанските производители с национални средства.

Постъпилите приходи и помощи към края на месец януари са в размер на 1.9 млрд. лв., или 6.6% от планираните в ЗДБРБ за 2012 година. Съпоставени с отчетените приходи за същия период на предходната година постъпленията по КФП бележат номинален ръст от 13.4 % (224.6 млн. лв.), което се дължи в най-голяма степен на ръста на приходите от ДДС.

Разходите по консолидирания бюджет (включително вноската на България за общия бюджет на ЕС) към 31 януари 2012 г. възлизат на 2.2 млрд. лв. което е 7.4% от годишния разчет. Спрямо месец януари 2011 г. общо разходите по консолидирания бюджет са нараснали с 45 млн. лв. (2.1 %), основно поради изплатените национални доплащания към директните плащания за селскостопанските производители през януари 2012 година.

Освен това традиционно през януари, са концентрирани и значителни по размер плащания по обслужването на държавния дълг на България, съгласно календара по обслужването на държавния дълг, се казва още в съобщението на ведомството.

Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена през януари 2012 г. от централния бюджет възлиза на 62 млн. лв.

.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...