Бюджетният излишък към края на юни възлиза на 1.56 млрд. лв.

438
Бюджетният излишък към края на юни възлиза на 1.56 млрд. лв.

© Pixabay

На база на предварителни данни и оценки към юни 2020 г. се очаква превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде в размер на 1.56 млрд. лв., или 1,3 % от прогнозния брутен вътрешен продукт, съобщават от Министерството на финансите.

За сравнение, отчетеното превишение на приходите над разходите за първото полугодие на 2019 г. бе в размер на 3.22 млрд. лв. (2,7 % от БВП), което означава, че съпоставено със същия период на миналата година бюджетното салдо се влошава номинално с 1.7 млрд. лева.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към юни 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 48.2 на сто от актуализирания годишен разчет. Съпоставени със същия период на предходната година, приходите се забавят, което е следствие от негативните ефекти върху постъпленията при всички основни видове данъци от въведените ограничения в България и света във връзка с борбата с разпространението на COVID-19, отчитат от ведомството.


Изпълнението на актуализирания годишен разчет в частта на бюджетните разходи за първото полугодие се очаква да бъде в размер на 41.4 на сто. По-ниското усвояване на разходите спрямо изпълнението на приходите е причината за формирането на текущо превишение на приходите над разходите към полугодието.

Независимо от извънредните разходи, включително и финансирани чрез европейските програми, при обичайните разходи се наблюдава по-ниско усвояване, което е следствие от внимателното прецизиране, приоритизиране и пестеливо разходване на средства от бюджетните организации.

От друга страна е важно да се отбележи, че продължава работата по строителството и изпълнението на големите инфраструктурни и инвестиционни проекти, отбелязват от финансовото министерство.

Мярката за подкрепа на заетостта (известна като 60 на 40) се очаква да бъде предефинирана и разширена като обхват, като на този етап се предвижда тя да продължи да се прилага до края на месец септември.

През втората половина на годината ще се приложи и заложеното в годишния разчет индексиране на пенсиите. Това ще намери израз в нарастване на разходите през втората половина на годината.

Продължават и разходите във връзка с мерките за преодоляване на последиците от
пандемията.

Приходите, помощите и даренията по КФП към юни 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 21.39 млрд. лв. (48.2 % от актуализирания годишен разчет).

Съпоставени със същия период на 2019 г. данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към юни 2020 г. се свиват с 1.32 млрд. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 417.3 млн. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на
Република България в бюджета на ЕС) към юни 2020 г. са в размер на 19.82 млрд. лв., което е 41.4 % от актуализирания годишен разчет.

За сравнение разходите по КФП към юни 2019 г. бяха в размер на 19.06 млрд. лева.

Номинално нарастване спрямо същия период на предходната година се отчита основно при социалните и здравноосигурителните плащания, разходите за персонал и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 30 юни 2020 г. от централния бюджет, възлиза на 688.6 млн. лв.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg