CED: инфлацията в България през 2007 г. се очаква да е 6%, а ръстът на БВП - 6.5%

437
Инфлацията в България се очаква да достигне 6% през 2007 година, сочи доклад на Центъра за Икономическо Развитие (CED).

Толкова бе инфлацията в страната ни и през изминалата вече 2006 година.

Ръстът на Брутния вътрешен продукта през настоящата година се очаква да възлезе на около 6.5%, прогнозират още от СЕD, като той ще продължи да се подхранва от преките чуждестранни инвестиции.

През изминалата година чуждестранните инвестиции в страната ни са възлезли на около 3.5 млрд. евро.

За единадесетте месеца на изминалата година, дефицитът по текущата сметка е възлязъл на 3.12 млрд. евро, което бе повишение с 55%, в сравнение със същия период на миналата година.

От СЕD са изразили одобрение, относно действието по намаляването на корпоративния данък от началото на януари тази година.

В същото време в страната се наблюдава тенденция на по-висок темп на нарастване на износа, от този на вноса. За единадестте месеца на изминалата година, износът на страната ни се е повишил с 27.9% , на фона на ръста на вноса от 24.6%.

Като негативен фактор специалистите посочват все още твърде големия процент на преразпределение на БВП на страната ни посредством бюджета.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg