Чака ни ценови удар през 2013 г., според БСК

961
Чака ни ценови удар през 2013 г., според БСК

От 2013 г. Българската стопанска камара очаква нов ценови удар за икономиката и потребителите, тъй като предстои да се увеличат инвестициите за намаляване на CO2 по Плана за дерогация, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев на пресконференция по повод увеличението на цената на електроенергия от 1 юли тази година.

Той допълни, че у нас се наблюдава монополизация и липса на конкуренция на енергийния пазар, както и отсъствие на пазарни стимули за повишаване на енергийната ефективност на предприятията. Според него, производство на електроенергия продължава да е един от най-големите енергийни консуматори, а в същото време при преноса на електроенергия се отчитат големи загуби.

В сектора продължава да има неправилна ценова политика, коментира още Данев. Изпълнителният председател на БСК прогнозира, че до 2020 г. цената на електроенергията за индустрията ще се повиши с 53.8 на сто, а цената за населението може да се увеличи до 113%, ако спре нейното субсидиране от страна на държавата и бизнеса.

Според Б. Данев, общият ефект от увеличението от 1 юли е приблизително 600 млн. лв. От тях 300 милиона са за енергийната система, 190 милиона – за ВЕИ, 40 милиона – за въглищните централи и 40 милиона за топлоцентралите и заводските централи.

Загубата за икономиката може да достигне 1.2 млрд.лв., ако фирмите компенсират новите си енергийни разходи с намаляване на производството и закриването на работни места. Увеличението на цената на електроенергията ще се отрази с до 2% на крайните разходи на всяка компания и ще намали възможностите за печалби и инвестиции, прогнозира Политими Паунова – изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). По данни на БАМИ, българската индустрия плаща най-високата цена за електроенергия в ЕС.

По данни на Евростат средните цени на електроенергия на домакинствата през втората половина на 2011 г. са най-ниски в България (8.7 евро на 100 кВтч), Естония (10.4) и Румъния (10.9), а най-високи - в Дания (29.8), Германия (25.3), Кипър (24.1) и Белгия (21.2). Средната цена на електроенергията в ЕС-27 е била 18.4 евро на 100 киловатчаса.

Претеглени през покупателната способност, най-ниските цени на електроенергия на домакинствата са били тези във Финландия (11.4 паритет на покупателната способност на 100 кВтч), Франция (12.6) и Гърция (13.5), и най-високите в Кипър (26.7), Унгария (26.4), Словакия (24.9) и Германия (24.2). В България увеличението за този период е било 5.4 на сто.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg