Чакаме одобрение от СБ на заема за развитие на общинската инфраструктура

440
Чакаме одобрение от СБ на заема за развитие на общинската инфраструктура

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски обсъди днес с Флориан Фихтл, ръководител на Световна банка за България, график за изпълнение на предстоящите дейности по заема за развитие на общинската инфраструктура.

По време на срещата беше постигнато разбирателство относно разпределението на разходите по проекта и финансирането им от различните източници.

Оценката на разходите по заема за развитие на общинската инфраструктура е 117 млн. евро с ДДС, от които 88.3 млн. евро са държавен заем от Световната банка, 18.2 млн. евро – национално съфинансиране и 12.5 млн. евро ще бъдат осигурени от участващите шест ВиК дружества.

До края на месец май се очаква одобрение на заема от Съвета на директорите на Световната банка.

От страна на банката беше отчетено като напредък по работата за изпълнение на проекта подписването на Меморандум за разбирателство между МРРБ и шестте ВиК дружества, участващи в проекта – Добрич, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора и Търговище.

При посочения график изпълнението на проекта ще започне през 2008 г. и той ще бъде включен в бюджета за 2008 г.

Проектът за развитие на общинската инфраструктура е разделен на три компонента.

Компонент 1 ще включва дейности, които да улесняват използването на средствата от ЕС, подготовката за инвестиции, подготовката на документи за кандидатстване за финансиране от ЕС и обучение на органите на централно и местно ниво, отговарящи за усвояването на средства от ЕС. По този компонент ще бъде оказана подкрепа на МРРБ за изпълнението на проекта, включително и наемане на консултанти. Стойността на компонента е 13 млн. евро.

Дейностите по компонент 2 ще включват подобрения във ВиК дружествата, включително възстановяване на мрежи и мерки за подобряване на ефективността на дружествата. Стойността на този компонент е 52.5 млн. евро.

Компонент 3 ще включва дейности по рехабилитацията на язовирите „Нейковци”, „Пловдивци” и „Луда Яна”, както и доизграждането на язовир „Студена”. Общата стойност на компонента е 51.5 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg