Чакъров: България има голям потенциал да произвежда биогорива

377
Чакъров: България има голям потенциал да произвежда биогорива

България има голям потенциал за развитие на производството на биогорива. Това заяви министър Джевдет Чакъров при откриването на българо-германски форум на тема “Изменение на климата и енергийна ефективност”, който се провежда в рамките на еднодневното посещение у нас на министъра на околната среда на Германия Зигмар Габриел.

Джевдет Чакъров съобщи, че площите, засети с рапица сериозно се увеличават, има голяма активност за изграждане на инсталации за производство на биодизел. Той подчерта, че Министерството на околната среда и водите има готовност да даде реален принос в борбата за противодействие на глобалното затопляне и другите последствия от измененията на климата. Една от посоките за осъществяването на това намерение е като се подкрепят инвестиции в областта на използването на възобновяемите енергийни източници с цел делът на производство на електроенергия от такива източници да бъде над 20 на сто.

Министърът посочи, че сега този дял е 5-6 процента, а през 2010-2011 година се очаква да достигне 10-12 процента. Според стратегията на ЕС по този въпрос, делът на производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници трябва да достигне до 20 на сто до 2020 г.

Джевдет Чакъров припомни, че с ратификацията на рамковата конвенция на ООН за изменение на климата и протокола от Киото, България е поела ангажимент да намали с 8 процента спрямо 1988 г. вредните емисии.

Включването на България в европейската схема за търговия с емисии на парникови газове е също един от механизмите за изпълнение на ангажиментите на страната ни по изменението на климата, посочи Стефан Дишовски, експерт от отдел „Изменение на климата” на МОСВ.

Очакванията са към края на май Националният план за разпределение на квоти емисии на парникови газове за 2007 година да бъде одобрен от Брюксел. В процес на подготовка е и националният регистър и ако няма някакви проблеми, е възможно реалната търговия с емисии да започне към средата на годината.

Дишовски обясни, че в България няма борса, но не е задължително търговията да минава през борса Възможностите на българските предприятия са да търгуват на европейските борси, които са пет, или сами да се договарят помежду си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg