Чакъров: Не трябва да има посегателство срещу биоразнообразието в Иракли

393
Чакъров: Не трябва да има посегателство срещу биоразнообразието в Иракли

След вчерашния протест на неправителствени организации, граждански движения и природозащитници срещу новите решения на правителството за Иракли, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров днес проведе среща с протестиращите.

Припомняме, вчера министър Джевдет Чакъров подписа заповед, с която се продължава временната забрана за строителство и други дейности в района на Иракли-Емине.
Районът на Иракли и Емине обхваща площ от около 39 000 дка.

В заповедите за зоните от екомрежата не се включват населени места и урбанизирани територии по одобрени и влезли в сила общи устройствени и подробни устройствени планове. Те са върху площ от около 1000 дка.

Именно за това по-рано днес еколозите поискаха срещна и обяснение от министъра за изключването на 1000 дка от зоната около Иракли, където е забранено да се строи.

Стана ясно, че в тези територии, които не влизат в обхвата на новата заповед за забрана на строителството в Иракли има 17 инвестиционни намерения. Те са преминали през ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда), но нямат изцяло завършени процедури, за да стартират проектите.

Всички инвестиционни намерения подлежат на оценка по приетата вчера Наредба за екологични оценки и по Закона за биологичното разнообразие.

Природозащитниците и ръководството на екоминистерството се договориха, че в екипите, изготвящи екологичните оценки, ще участват представители на неправителствените организации, гражданските движения и природозащитници.

Министър Чакъров изтъкна, че вчерашната заповед за забрана на строителството в Иракли е със срок на действие една година или е валидна до издаването на Заповед за обявяване на района Иракли-Емине като защитена зона.

В този срок сме предвидили да няма никакво посегателство срещу биоразнообразието, а след това инвестиционните намерения и дейности ще бъдат подложени на оценка за съвместимост с предмета и целите на защитената зона, каза Чакъров.

На срещата беше договорено и провеждането на регулярни обсъждания на проблемите между ръководството на екоминистерството и неправителствените организации, експерти и граждански движения. Първата такава среща ще бъде между 10 и 15 септември на тема Черноморие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg