Чакъров откри конференция по Оперативната програма "Околна среда"

454
Министър Джевдет Чакъров откри днес в София конференция по оперативната програма "Околна среда" във връзка със започналите три процедури за набиране на проекти, предаде БТА.

В конференцията участват областни управители, кметове на общини, представители на ръководството на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/, експерти от Министерството на финансите.

Министър Чакъров призова общините за по-голяма активност в изготвянето на проекти за водния сектори за управление на отпадъците. Големите общини не са в час, те изостават, в
сравнение с малките и средните, заяви той. Цялата информация за проектите, както и съпътстващите документи, са на сайта на МОСВ и всеки може да се запознае тях. Министър Чакъров заяви, че ще дава всеки месец информация за това как общините се подготвя за
усвояване на парите от еврофондовете. За над 95% от проектите бенефициенти са общините. 400 млн. евро за водния сектор и за усвояване на отпадъците лежат на масата и чакат да бъдат усвоени, посочи министър Чакъров.

Много от общините по Черноморието, включително курортите Слънчев бряг и Златни пясъци, са в напреднал стадий по изготвяне на проекти за тези дейности. Като добри примери министърът посочи още Враца, Хисаря, Пловдив, община Марица. С предимство ще са проектите за по-големите селища - над десет хиляди души население, но ще се разглеждат всички и никой няма да бъде върнат от нашите експерти, добави той.

Ще бъде представена информация, както за възможностите и изискванията за кандидатстване по откритите три процедури, така и за възможностите за финансиране на проекти по ОП "Околна среда“.

Първата открита процедура по ОП "Околна среда" е "Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата на питейни и отпадъчни води". Общата финансова рамка на процедурата е 74 034 219 лева. По втората процедура се набират инвестиционни проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води и по нея ще бъдат разпределени 723 890 138 лева. Третата процедура е "Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за подобряване на управлението на отпадъците" и предвидените средства по нея са 41 343 424 лева.

Крайният срок за набиране на проекти по първата процедура е 8 май, по втората - 30 май, а по третата - 6 юни.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...